13

De Belgische kernreactors Doel-1 en Doel-2 behoren niet tot de 25 procent veiligste kerncentrales van Europa, de VS en Canada. Dit meldt milieuorganisatie LAKA op basis van eigen onderzoek.

Om vast te kunnen stellen of een reactor behoort tot de 25 procent veiligste kerncentrales van Europa, de VS en Canada, heeft de Borssele Benchmark Commissie in 2013 een methode gepubliceerd waarmee reactoren op volgorde van veiligheid kunnen worden gerangschikt. Het Landelijk Anti-Kernenergie Archief (LAKA) heeft de veiligheid van het ontwerp van de kernreactors Doel-1 en Doel-2 met behulp van deze methode getoetst en concludeert dat de twee niet tot de veiligste kwart behoren.

Om vast te kunnen stellen hoe veilig een kerncentrale is, wordt volgens de methode gekeken naar drie hoofdonderwerpen, zoals de veiligheidssystemen en het ontwerp van de reactor. In totaal kan een reactor op die drie onderwerpen twaalf punten scoren. Borssele scoort een negen en Doel een zes. Volgens de onderzoekers horen alleen reactoren die een zeven of hoger scoren bij de 25 procent veiligste kernreactors ter wereld.

‘Indien deze reactors in Nederland hadden gestaan, waren ze dan ook gesloten’, stelt LAKA vast. ‘De 25 procent voorwaarde is gesteld bij het langer openblijven van kerncentrale Borssele in 2006. Minister Schultz, die woensdag deelneemt aan een inspectie van Doel, moet eisen dat de verouderde reactors worden gesloten.’ Die inspectie, uitgevoerd door zowel de Nederlandse als Belgische nucleaire toezichthouder, is een toezegging aan de Tweede Kamer waar steeds meer partijen vraagtekens zetten bij het openblijven van de verouderde reactors.

België, dat nu toch wel wat nerveus aan het worden is, beloofde maandag voortaan beter te zullen gaan communiceren met buurlanden Nederland, Duitsland en Luxemburg over de kerncentrales. Buitenlandse specialisten krijgen voortaan ook toegang tot de nucleaire afdeling van de centrales voor controles. De gemeenten Maastricht en Aken hebben juridische stappen aangekondigd tegen de kerncentrale van Tihange, gesitueerd nabij de Nederlandse en Duitse grens. Afgelopen zondag namen zo’n 300 mensen deel aan een protestmanifestatie in Antwerpen waarbij sluiting van Doel werd geëist.

Gerelateerde berichtgeving:
15-01-16: Juridische stappen tegen Tihange
13-01-16: ‘Kerncentrale Doel? Sluiten die boel!’
04-01-16: Soap kerncentrale Doel nadert hoogtepunt
29-12-15:Illegale staatssteun bij Doel 1 en 2
25-12-15: Zoveelste mankement kerncentrale Doel
23-12-15: Rechtszaak tegen Belgische kerncentrales
19-12-15: Wederom brand bij Belgische kerncentrale
01-12-15: Kerncentrale Doel blijft langer draaien
01-11-15: Explosie en brand in kerncentrale Doel
13-08-15: Wederom noodstop Belgische kerncentrale
25-03-15: Greenpeace bezet hoogspanningsmast
14-08-14: Kernenergie momenteel schaars in België
08-08-14: Kerncentrale Doel mogelijk gesaboteerd
24-06-14: ‘Kerncentrale Borssele mogelijk onveilig’
13-01-13: Onrust over herstart kerncentrales

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties