BRUSSEL, WO 5 DEC 2012 Het Vlaamstalige stripalbum Kuifje in Congo, bij ons bekend als Kuifje in Afrika, is niet racistisch, zo stelt het Hof van Beroep in Brussel. Daarmee bevestigt het Hof het eerdere oordeel van de rechtbank.

De Franse organisatie Le Conseil Représentatif des Associations Noires (CRAN) en de Congolees Bienvenu Mbutu Mondondo hadden in 2011 een klacht ingediend tegen wat ze noemen de “racistische strekking” van Kuifje in Congo. Ze vroegen de Vlaamse uitgeverij Casterman om te stoppen met de verkoop en verspreiding van het stripalbum en stapten naar de rechter. Deze stelde hen in het ongelijk.

 

Hierop gingen CRAN en Mbutu Mondondo in hoger beroep. Maar het Hof van Beroep volgt de uitspraak van de rechter en oordeelt dat er in hoofde van auteur Hergé geen enkele doelbewuste wil aanwezig was om racistische, kwetsende of vernederende ideeën te spuien ten aanzien van de Congolezen en dat er bij de auteur ook geen bedoeling was om bij de lezers gevoelens van haat of discriminatie te propageren.

“Striptekenaar Hergé heeft een fictiewerk willen maken met als enig doel zijn lezers wat ontspanning te bezorgen. Hij maakt daarbij gebruik van openhartige en joviale humor”, stelt het Hof van Beroep. De Nederlandstalige titel van het boek werd in 1952 gewijzigd van Kuifje in Congo naar Kuifje in Afrika.

Kuifje in Afrika veroorzaakte in 2007 voor enige opschudding in Groot-Brittannië. Het tweede album van de Belgische striptekenaar Hergé werd op last van de Amerikaanse uitgever Borders van de kinder- naar de volwassenenafdeling verplaatst. Borders nam dat besluit nadat de Britse vereniging voor rassengelijkheid (CRE) het Kuifje-avontuur “schaamteloos racistisch” had genoemd.

“Anno 2007 ligt Kuifje in Afrika in de boekhandel, een album waarin de inheemse wilden op apen lijken en praten als imbecielen”, zei een woordvoerder van CRE destijds. “Winkels zouden heel goed moeten nadenken of ze dat album wel moeten verkopen. Het hoort immers alleen thuis in een museum, vergezeld van een groot bord waarop staat: ‘ouderwetse, racistische nonsens’.”

Marcel Wilmet van Studios Hergé vergeleek de kwestie met “een heuse scheet in een fles.” “In België is het ondenkbaar dat dit album op de volwassenenafdeling zou liggen. Het is Kuifjes meest naïeve en succesvolle avontuur, dat vooral bij kinderen erg populair is. Hetzelfde geldt overigens voor lezers in Congo. Daar lacht men erom dat de blanken in het album zo naïef zijn in hun opvattingen over de zwarten.”

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nayakosadashi2020
3 jaren geleden

Het is niet racistisch, omdat de rechter dat zegt ?

Nou, ja.. Dat Kuifje in Afrika is natuurlijk wel een beetje fout hé. Vrij beledigend, voor Afrikanen en zwarten, lijkt mij. Ik ben geen fan van identitair links, van BLM en Bij1 etc. Maar ik snap wel dat men dit boek racistisch vind. Want ja…Als dit niet racistisch is. Wat dan wel ?

Waar ik overigens niet mee wil zeggen, dat ze het zouden moeten verbieden. Nee, nee. Niets zou verboden moeten worden, geen enkel boek. Zelfs mein kampf niet.

Ik snap alleen wel dat stripboek handelaren, deze niet meer willen verkopen.