Sinds GW Sok weg is bij The Ex kan hij ongebreideld zijn muzikale en poëtische vleugels uitslaan. De cd Nowhere, No Where, Now Here van het kwartet Cannibales en Vahines bestaat uit een verzameling van tien nummers waarin de teksten van GW Sok en de muziek van de Fransozen Nicolas Lafourest op gitaar, Fabien Duscombs op drums en Marc Demereau op saxofoon, zaag en elektronica naadloos op elkaar aansluiten.

In het nummer ‘Shouting at the Moon’ wordt een melancholische bluessfeer geschapen met de tekst, geïnspireerd door de woorden van Ko van den Bosch, acteur en regisseur van het theatergezelschap Alex d’Electrique. De beschouwende tekst sijpelt door het tokkelende gitaarspel. Hoe worden we ons bewust van de plek die we innemen in het heelal, is de boodschap. Doordat we onze ruimte beperken met plafonds, wordt ons bewustzijn kleiner en kleiner.

‘Night and Day’ en ‘Lazarus Listen’ zijn gebaseerd op tekst en muziek van de anarchistische en later communistische kunstenaar Leo Ferré. De orginele muziek is ver weg gelaten, muzikaal geeft Cannibales en Vahines er een eigen draai aan. Lazarus Listen is een activerend nummer waardoor je je als luisteraar geroepen voelt de opruiende tekst van Ferré in je op te nemen.

Daarnaast zijn er ook nog songs die het kwartet zelf heeft gecomponeerd, met de vlijmscherpe beschouwingen van GW Sok over onze huidige samenleving. Zo maakt het nummer ‘Rid’ ons duidelijk dat moord ons een levenslange garantie biedt. Het maakt eerlijk gezegd niet uit op welke manier je het doet: met een mes, een kogel, iemand dusdanig onder druk zet dat suïcide de enige uitweg vormt of dat je iemand naar een oorlog stuurt als kanonnenvoer.

‘2-2-3 Fridges’ is één grote oproep om de materiële ballast te laten voor wat het is en vaker te communiceren met de mensen om je heen en te denken met je hart in plaats van met je buik. Deze cd staat in ieder geval bol van kritische teksten en vrije muziek die openingen biedt om eens op een andere wijze de wereld te beleven zoals dit meer en meer te doen gebruikelijk is geworden.

Jan Kees Helms

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties