Plinkity Plonk is een label uit Nijmegen dat wordt gerund door Frans de Waard, welbekend van Kapotte Muziek, het label Korm Plastics en e-zine Vital Weekly. Hij is al meer dan 25 jaar actief binnen de internationale onafhankelijke experimentele muziekscene. Met grote trots brengt hij onuitgebracht werk uit van Pseudo Code. In de jaren ’80 was dit Belgische trio, bestaande uit Alain Neffe, Guy Hinant en Xavier S, actief in de cassette-subcultuur.

Het album With Helpful Hands bestaat uit vier nummers, die eigenlijk het beste te omschrijven vakken als improvisaties waarbij de bandleden worden ondersteund door bevriende muzikanten. Zoals Stefan Barbery (van Digital Dance en Instead Of), Daniel Malempre (van Human Flesh en Subject), Renaud Janson (Storm In A Nutshell), Nadine Bal (BeNe GeSSeRiT)) en Ed en Ignit van Kasteren (Van Kaye + Ignit). Het mooie aan het album is dat door de geluidskleur van de gebruikte instrumenten, zoals ritmebox, synthesizers, gitaareffecten en de manier van zingen, je direct terug gezogen wordt in de sferen van de jaren ’80.

De eerste twee improvisaties hebben een duidelijke kop en staart. Het eerste nummer heeft een soortgelijke sfeer als het derde, welke het hart van de cd vormt. Voortgaande gitaarriffs, ondersteund door een orgel, creëren een hypnotiserende sfeer. ‘Report to Authorities’, een dreigend nummer waarin alle ingrediënten van de muzikanten samenkomen, vormt voor mij het hoogtepunt van de cd. Structuur door herhaling, sfeer opbouwen en minimaal en effectief gebruik van de instrumenten.

‘Antipasti Over Here’, een improvisatie van 34 minuten, wordt gekenmerkt door een psychedelische sfeer die refereert aan oude Pink Floyd psychedelica of live optredens van Throbbing Gristle. Dit komt met name door het voortgaande stemgeluid van Xavier S. en de repeterende drumcomputer, aangevuld met muziekpatronen die continu van sfeer veranderen. Een prachtig dromerig nummer dat echo’s vanuit het heelal voortbrengt.

Het laatste nummer, ‘Let’s Get It’, is onstuimig van karakter met een opgefokte ritmebox en onrustig bespeelde synthesizers, waarin na verloop van tijd wel de nodige structuur in lijkt te worden aangebracht. Het nummer duurt in verhouding met de rest kort, maar naar mijn smaak had het eindpunt al eerder gemaakt mogen worden. Het eerste nummer begint als een zoektocht waarbij het experiment hoogtij viert. De kracht, de improvisatie, is de ritmebox als basis. Een repeterende baslijn zorgt voor de structuur, terwijl de overige muzikanten vrijelijk improviseren en de nodige muzikale grappen en venijnigheden de revue laten passeren.

With Helpful Hands is een prachtige cd boordevol historische momenten afkomstig uit de productieve periode van de Belgische underground. Zeer de moeite waard om dit te herontdekken.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties