WASHINGTON, DO 13 DEC 2012 – De Soedanese regering maakt zich in de deelstaat Zuid-Kordofan schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Dat stelt Human Rights Watch (HRW).

Juni 2011 laaide het geweld tussen de Soedanese staat en rebellen in de Nuba-bergen in de deelstaat Zuid-Kordofan op. Volgens onderzoekers van HRW suggereert het bewijs dat ze gevonden hebben, dat de regering in Khartoem “een strategie hanteert waarbij de hele bevolking in de rebellengebieden als doelwit wordt gezien, zonder onderscheid tussen burger en rebel.”

Volgens het rapport is een ernstige schending van de internationale humanitaire wetgeving een gevolg van deze strategie. Ongeveer 900.000 mensen hebben te lijden onder het geweld. HRW stelt dat deze mensen belegerd worden en wijzen op straffeloosheid als het gaat om ernstige misdaden die zijn gepleegd tijdens het Noord-Zuid conflict dat in de zomer van 2011 leidde tot de onafhankelijkheid van Zuid-Soedan.

Zowel tegen de Soedanese president Omar al-Bashir als de gouverneur van Zuid-Kordofan, Ahmed Haroun, zijn door het Internationaal Strafhof (ICC) arrestatiebevelen uitgevaardigd wegens genocide in de regio Darfour tussen 2003 en 2005. Na Harouns herverkiezing als gouverneur van Zuid-Kordofan in 2011, laaide het conflict tussen het Soedanese leger en een rebellenfactie van het Soedanese Volksbevrijdingsleger (SPLM) op.

De gebeurtenissen in Darfour, die mogelijk geleid hebben tot 500.000 doden, schokten waarnemers in de wereld. Niet alleen vanwege de wreedheid, maar ook vanwege het gebrek aan internationale actie. In de afgelopen maanden hebben waarnemers gewaarschuwd dat de gebeurtenissen in Zuid-Kordofan steeds meer overeenkomsten beginnen te vertonen met Darfour.

Darfour was in feite het laatste voorbeeld van etnische zuivering in Soedan, dat al lang wordt ontwricht door spanningen tussen islamitische leiders van Arabische afkomst in het noorden, en het grotendeels zwarte, christelijke zuiden. Tussen het midden van de jaren tachtig en 2000 kwamen volgens sommigen 2 miljoen mensen om bij een genocide in de Nuba-bergen. [IPS]

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties