‘Ik zou niet willen wonen in het land van Marcel van Dam’, schreef Frank Kalshoven onlangs in de Volkskrant. Geïnspireerd door de publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waarin gesteld wordt dat één op de acht werknemers te kampen heeft met burn-out klachten, schreef Van Dam eerder dat werknemers gezien worden als ‘grondstof voor de economie’. Verbolgen geeft Kalshoven tips aan Van Dam om de zaak eens eigentijds te benaderen. Met de aanbeveling: ‘Toon ons [dan] de opties die je ziet om een vraagstuk op te lossen.’

Om te genezen zal de patiënt zelf tot inzicht moeten komen, lijkt hij te denken. Wanneer je voorkauwt, zal de patiënt zich verzetten en zich vastbijten in zijn waandenkbeeld. Dan komt hij immers geen stap verder. Kalshoven, getraind in de argumentatieleer, werkt zijn betoog uit volgens de methode van zijn Argumentenfabriek. Bij zijn Denkacademie kunnen bedrijven voor een flink bedrag – door het gunstige fiscale klimaat voor bedrijven (aftrekposten) draait de belastingbetaler er weliswaar voor op – in enkele dagen ‘gestructureerd leren denken en denkfouten te doorzien.’ Echter, voor deze gelegenheid geeft de directeur zelf les.

Kritisch merkt hij op: ‘Concentreer je [Van Dam] in aanvang op de analyse.’ Die moet gebaseerd zijn op feiten, doceert hij, anders kan er geen sprake zijn van een oplossing. Als voorbeeld ziet hij de lezing die hij hield op de Inspiratiedagen van het UWV, georganiseerd voor werkloze 55-plussers. Kalshoven werd ingehuurd om de mensen te ‘verlichten’ met zijn kennis. Om de zaal op te warmen werd vooraf door een motivatiegoeroe en een oudere cabaretier het motto van die dag verwoord: alleen een positieve grondhouding brengt je verder op de arbeidsmarkt.

Kalshoven’s bevlogen inleiding van een eerdere bijdrage in de Volkskrant bezorgt de lezer een warm gevoel: ‘Eén op de drie 55-plussers met een WW uitkering vindt binnen jaar nieuwe baan.’ Kalshoven schrijft dit toe aan de moderne ‘flexhouding’ van de 55-plussers, die ons verkalkte arbeidsbestel kan redden. Halverwege zijn column raakt hij daadwerkelijk in een roes: ‘Flexibel arbeidscontract in plaats van een vaste baan? Tuurlijk!’, klonk er opgetogen uit de zaal. ‘Overstappen naar andere sector, minder loon, langere reistijd? De ‘flexoudjes’ stonden te juichen’, doet hij ons geloven.

Eén zin bleef echter knagen: ‘Op wetenschappelijk onverantwoorde wijze – ik zeg het er maar even bij in deze week van ‘slodderwetenschap’ [verwijzend naar het rapport dat die week het licht zag over de frauderende wetenschapper Diederik Stapel, die naar eigen zeggen verlangde naar een perfecte wereld] – verrichtte ik op deze Inspiratiedagen veldwerk.’ Uitkomst: ‘Het liep storm’, constateert Kalshoven tevreden. Of het er mee te maken had dat de toegang, het hapje, drankje en optreden van Seth Gaaikema gratis waren, onderzocht hij echter niet.

Zijn opmerking over de ‘slodderwetenschap’ begon te jeuken. Ik stuurde vervolgens een e-mail naar het UWV en zag meer barstjes in het gepolijste oppervlak van de Argumentenfabriek verschijnen. Het bleek dat ‘niet iedere werkzoekende 55-plusser mee mocht doen aan de Inspiratiedagen’, het betrof een afgebakende groep mensen met een WW uitkering. Op mijn vragen naar de gemiddelde opleiding van de deelnemers en wat voor soort vacatures er zijn vervuld, meldde de uitkeringsinstantie: ‘Op onze website kunt u alles lezen, met vriendelijke groet.’

De directeur van de Argumentenfabriek blijkt met ‘Eén op drie 55-plussers met WW vindt binnen jaar baan’ selectief gewinkeld te hebben op de website van het UWV. Wanneer hij de website grondiger had bekeken, had hij artikelen kunnen lezen als: ‘Oudere werkloze krijgt het steeds moeilijker‘ (15/11) en: ‘Kansen op werk voor de 55-plusser dalen steeds sneller‘ (11/12), met cijfers afkomstig uit hetzelfde Kennisverslag (2012-3) waar hij zich op baseert.

De stand van zaken voor de 55-plusser met (verplichte) flexhouding? Slechter dan in 2011 en als ze aan het werk komen, keldert hun inkomen. Ondanks een positieve grondhouding kun je daar knap chagrijnig van worden, lijkt mij.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
pietje
11 jaren geleden

arbeit macht frei

Hein
11 jaren geleden

Blijft me intrigeren : hoe we door de eeuwen heen door geesteszieken bestuurd en gemanipuleerd zijn – wij allemaal hoor , mijzelf incluis , het is werkelijk niet te geloven,,eigenlijk. Heb nu wel de vrees dat t allemaal snel enger wordt.

Teun Derks
6 jaren geleden

Ik ben altijd argwanend als er weer een wondermiddel op de markt komt.
Ik heb hun boek “wat je aan denken hebt” 2e hands gekocht voor 14 euro en hoop er minstens een goed idee uit te halen en niet mijn tijd te verspillen.

Teun Derks
6 jaren geleden

ps.
De juiste titel van het boek is:”Nooit meer de weg kwijt in je brein” De gids voor helder denken”.
Een panacee?

Teun Derks
6 jaren geleden

Ik ben nu halverwege het boek en ben er zeer enthousiast over. Het boek maakt mij duidelijk waarom ik vaak geen greep kreeg op teksten .
Mijn eigen taal in woord en schrift hoop ik dat ook beter dan voorheen zal worden.
Jammer dat ik dit boek niet op mijn middelbare school heb gelezen. Het was er nog niet.