DEN HAAG, WO 19 DEC 2012 – Het fokken en gekooid houden van nertsen wordt vanaf 2024 verboden in Nederland. Na decennia lang parlementair gekonkel heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel hiertoe.

Dierenliefhebbers zullen tevreden zijn dat het einde van het leed van de gekooide nerts in zicht is, al zullen er nog heel wat nachtjes over geslaapt moeten worden. Na jaren van politieke debatten heeft de Eerste Kamer dinsdag ingestemd met een verbod op de pelsdierhouderij. Vanaf 2024 is het gekooid houden van nertsen voor hun pels niet langer toegestaan in Nederland.

Voor de zomer ging de Tweede Kamer al akkoord: roofdieren mogen niet in kooien gevangen worden gehouden voor de verkoop van hun pels. “Er is een belangrijke mijlpaal bereikt in het tot stand brengen van erkenning van het recht van dieren om zonder gevoelens van angst, pijn en stress naar hun aard te kunnen leven”, zo verwoordt Niko Koffeman van de PvdD het parlementaire verdict.

De pelsdierhouders eisen schadevergoeding, maar daarover zijn geen afspraken gemaakt in het wetsvoorstel. Volgens belangenorganisatie NFE moet die vergoeding via de rechter geregeld worden. De fokkers zijn van mening dat een grote bedrijfstak om zeep wordt geholpen, zonder dat daar financieel iets tegenover staat. Bedrijven die nu tonnen waard zijn, kan men straks aan de straatstenen niet meer kwijt.

Het fokken van nertsen is omstreden. De van oorsprong solitair levende dieren worden in kleine kooitjes geboren om na een leven in gevangenschap na circa 9 maanden te worden vergast en gevild voor de bontindustrie. In Groot-Brittannië, Oostenrijk, Zwitserland en Kroatië is de nertsenfokkerij al verboden. Nederland is met het houden van één miljoen nertsen na China en Denemarken de derde bontproducent ter wereld.

 

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties