Fijnzinnige film over het volwassen worden van een meisje in een Franse provinciestad in de jaren ’80.

Op het eerste gezicht is Du vent dans mes mollets een jeugdfilm. Toch krijgen ook de problemen van volwassenen voluit aandacht. Rachel is een 9-jarig meisje dat in een gezin leeft waar de volwassenen zoekende zijn. Zo is moeder Colette overbezorgd: zij wil niet dezelfde fouten maken als haar moeder. De vader worstelt met een holocaust-verleden. Ook grootmoeder maakt deel uit van het gezin.

Er worden loodzware thema’s aangestipt, zoals angst voor de dood, de holocaust, en het verlies van een dierbaar vriendinnetje. Het is dan ook opvallend om te zien op welk een vederlichte wijze de makers hun verhaal verbeeld hebben, met gebruikmaking van een inventieve beeldtaal en fijne, scherpe humor. Evenals andere recente Franse films is het verleden uiterst authentiek gereconstrueerd, de jaren ’80 komen fraai tot uiting middels de kleurrijke aankleding.

Du vent dans mes mollets is gebaseerd op zowel een roman als stripalbum van Raphaële Moussafir. Regisseur en schrijfster Carine Tardieu heeft samen met Moussafir het scenario geschreven. Beide vrouwen, geboren in 1971 en opgegroeid in de jaren ’80, hebben de film een sterke autobiografische lading meegegeven. Hun liefdevolle aanpak heeft een tedere productie met een hart opgeleverd. Aangrijpend en zonder vals sentiment wordt Rachel’s worsteling naar volwassenheid getoond.

Rachel, wiens lerares niet bepaald aardig genoemd kan worden, heeft het geluk een schoolmaatje te vinden. Rachel is angstig, ze slaapt met haar schooltas en plast in bed. Valérie daarentegen staat brutaler in het leven. De vriendschap breekt de angst, en beide meisjes zorgen voor een frisse wind in het leven van de volwassenen.

Heldendaden verrichten de meisjes zeker niet, daar is de film te subtiel en authentiek voor. Rachel (Juliette Gombert) en Valérie (Anne Lemarchand) acteren fantastisch. Ze staan tegenover gerenommeerde veteranen als Agnès Jaoui in de moederrol en Densi Podalydes als vader. De sublieme Isabelle Carre geeft de moeder van Valérie gestalte.

Ulrik van Tongeren

Du vent dans mes mollets (Imagine Filmdistributie, 2012)

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties