MALAGA, VRIJ 21 DECEMBER 2012 – Tengevolge van de economische crisis en armoede ontstaan er in Spanje initiatieven om het wegkieperen van voedsel door consumenten en bedrijven tegen te gaan.

“We willen dat overheid en bedrijven maatregelen nemen”, zegt Luis Tamayo, drijvende kracht achter La Comida Basura (Wegwerpeten), een burgerplatform tegen de verspilling van eten dat in 2010 is ontstaan. La Comida Basura stimuleert het ophalen van voedseloverschotten in supermarkten en restaurants ten behoeve van volksrestaurants.

De Spaanse wetgeving verplicht producenten en winkels nu tonnen eten weg te gooien dat prima geschikt is voor consumptie, aldus Tamayo. Maar het zijn volgens hem de consumenten die de grootste verantwoordelijkheid dragen. Ze gooien eten weg dat nog in perfecte staat is of dat slecht wordt door gebrekkige aankoopplanning of wijze van bewaring.

Volgens een rapport van het Europees Parlement uit 2011 verspilt Spanje jaarlijks 7,7 miljoen ton voedsel, een gemiddelde van 163 kilogram per persoon. Ongeveer 40 procent van deze verspilling zou in het huishouden plaatsvinden, 40 procent in het bedrijfsleven en 5 procent in de distributie. Die verspilling staat in schril contrast met de groeiende armoede in het land.

De aandacht voor de verspilling van eten kwam in een stroomversnelling toen de Noord-Spaanse stad Zaragoza in oktober voor duizend mensen een maaltijd bereidde met voedseloverschotten. Feeding Zaragoza, dat op gelijkaardige acties in Parijs en Londen is geïnspireerd, werd zo’n succes dat er een permanente voedselcampagne uit voortkwam.

Vijf miljoen mensen zijn werkloos, een vijfde van de 47 miljoen Spanjaarden leeft onder de armoedegrens. Steeds vaker ziet men mensen rond supermarkten in de containers snuffelen. Spanje telt momenteel 52 voedselbanken. Ze herverdelen voedsel dat door bedrijven en organisaties geschonken wordt. Tegelijk is het van belang dat zowel consumenten als het bedrijfsleven efficiënter omspringen met voedsel.

 

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties