1. Moonrise Kingdom (Wes Anderson) – Meeslepend en amusant epos over jeugdliefde en de verloren illusies van volwassenen. Een meesterwerk vol gestapeld met briljante details, en met prachtige muziek van Benjamin Britten.

2. Neighbouring Sounds (Kleber Mendonça Filho) – Dit imponerende speelfilmdebuut handelt over de paranoïa van de bewoners van een appartementencomplex in Brazilië. Tevens een vlijmscherpe visie op de Braziliaanse klassenmaatschappij.

3. Once upon a time in Anatolia (Nuri Bilge Ceylan) – Fascinerende Turkse film over een moordmysterie, maar tegelijkertijd een epische film over de dood, bureaucratie en verloren illusies.

4. Barbara (Christian Pezold) – Sublieme Nina Hoss speelt een jonge vrouw die uit een beklemmend Oost-Duitsland in 1980 probeert te ontsnappen. Het is een subtiele en spannende verbeelding van paranoïa binnen een dictatoriale samenleving.

5. The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen) – Bijzonder aangrijpend melodrama over liefde, dood en verdriet. De ijzersterke bluegrass muziek en de twee fantastische acteurs in de hoofdrol maken er een memorabele film van.

6. Life of Pi (Ang Lee) – Lee heeft een visueel overdonderende beeldenstorm gemaakt met als thema de wil tot overleven. Hij bewijst dat de digitale toverdoos een goed verhaal niet in de weg hoeft te zitten.

7. A Simple Life (Anne Hui) – Niet de enige film dit jaar over ouderdom en sterven. Toch is deze zich in Hong Kong afspelende film de meest ontroerende visie op het einde van een mensenleven.

8. Populaire (Régis Ronsaird) – De ontbolstering van een jonge vrouw in Frankrijk eind jaren ’50, vormgegeven in een bedwelmend fraaie visuele stijl.

9. The Invader (Nicolas Provost) – Overlevingstocht van een woedende illegale Afrikaanse immigrant in een kil Brussel. Provost heeft een film gemaakt die erin hakt en beklijft.

10. Take This Waltz (Sarah Polley) – De geweldige toepassing van kleuren maakt de fraaie bitterzoete romantische komedie over het uitdoven en weer oplaaien van passie tot iets speciaals.

Beste Nederlandse film: Hemel (Sacha Polak)

Beste documentaire: Leviathan (Lucien Castaing-Taylor en Véréna Paravel)

 

Ulrik van Tongeren

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties