Al bijna 30 jaar maakt Illusion of Safety de  wereld onveilig met verontrustende muziek. Middels ingrediënten als geluidscollages, improvisaties, drones en noise weten zij de luisteraar keer op keer te verrassen met minimale gitaarimprovisaties, dan wel zware pianoklanken met donkere ambient geluidslagen of verontrustende samples met een scherpe maatschappijkritische ondertoon. Het gezelschap kende verschillende leden, maar de constante factor in het geheel is Daniel Burke.

Sweet Dreams is een uitgave uit de serie Substantia Innominata van het Duitse label Drone Records. De reeks is opgedragen aan alle drones in de wereld. Nee, niet de drones die als onbemande vliegtuigen op grote afstand mensen vermoorden of gebouwen verwoesten, maar de drone als metafoor voor alles wat beweegt en vibreert, zowel zichtbaar als onzichtbaar. De serie is een follow-up van de 7″ serie van Drone Records en bestaat uit 10″ platen, wat een gelukkige keuze is, want dronemuziek heeft vaak de tijd nodig om zich te ontwikkelen, sfeer op te bouwen.

Sweet Dreams bestaat uit drie composities. Kant A begint met field-recordings, electronics en een abstract repeterend geluid. Langzaamaan neemt al improviserend een akoestische gitaar de veelheid aan geluidsstructuren over, al blijft de sfeer unheimisch en zoeken naar… De tweede track betreft een prachtig elektronisch nummer: heldere elektronische geluiden gaan over in een voortgaande zingende toon.

Met herhalende gitaarpartijen die uitmonden in een koorachtige partij, wordt kant B gekenmerkt door een minimal music karakter. Sweet Dreams voegt alle muzikale ingrediënten van Illusion of Safety tezamen in één album. De muziek neemt de luisteraar mee van een onrustige wereld bestaande uit hoger gelegen geluidslagen naar een rustgevende minimale compositie, waarin tevens ruimte overblijft om alert te blijven.

Jan Kees Helms

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties