Jorge en Jorge (Videla en Zorreguieta)

BUENOS AIRES, WO 2 JAN 2013   De Argentijnse justitie begint een onderzoek naar Jorge Zorreguieta. Nabestaanden van vier verdwenen Argentijnen ten tijde van het Videla-regime hebben aangifte gedaan tegen hem.

Zorreguieta was staatssecretaris van Landbouw en Veehouderij tijdens de dictatuur van Jorge Videla in het Zuid-Amerikaanse land. Het viertal verdween tijdens de periode dat Zorreguieta leiding gaf aan het landbouwinstituut INTA. Veel werknemers werden in de jaren van dictatuur ontslagen omdat zij de oppositie steunden.

Een aantal van deze in die periode ontslagen werknemers verdween. Hun nabestaanden hebben nu gekozen voor aangifte. Een gerechtelijk vooronderzoek zal spoedig volgen. Zorreguieta is in zijn vaderland al vaker in verband gebracht met verdwijningen. Zorreguieta heeft in 2011 betoogd met de verdwijningen niets te maken te hebben, omdat deze plaats zouden hebben gevonden voordat hij secretaris van Landbouw en Veehouderij was.

Naast Zorreguieta onderzoekt de Argentijnse justitie tevens onder andere diens voormalige politieke baas, de minister van Economische Zaken José Alfredo Martínez de la Hoz. Het onderzoek heeft niet alleen betrekking op de periode dat Zorreguieta (onder) secretaris van het ministerie van Landbouw was, maar ook om de periode voorafgaande Zorreguieta’s secretarisschap.

Binnen enkele dagen krijgt Zorreguieta mogelijk een reisverbod opgelegd door de rechter. Volgens de advocaat van de slachtoffers, Rodolfo Yanzón, moet Zorreguieta hebben geweten van verdwijningen op het Nationaal Instituut voor Landbouw en Visserijtechnologie (INTA). Dit instituut heeft al aangegeven de volledige medewerking te verstrekken tijdens het onderzoek, meldt de Argentijnse krant Página 12.

De Argentijnse justitie was het afgelopen jaar bijzonder op dreef op het gebied van vervolging van de voormalige junta. Tientallen verantwoordelijken werden veroordeeld of voor de rechter gebracht. Zo’n 400 voormalige militairen en agenten stonden terecht voor onder meer ontvoering, illegale arrestatie, foltering, seksuele mishandeling, moord en verdwijning.

Het dictatoriale regime van generaal Videla heerste van 1976 tot en met 1983 over Argentinië. Een hardhandig optreden tegen linkse guerrilla’s en hun aanhangers kostte tussen de twintig- en dertigduizend mensen het leven. Videla werd in december 2010 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf nadat hij schuldig was bevonden aan de marteling van en moord op 31 gevangenen in 1976.

Ook in Nederland buigt het Openbaar Ministerie zich momenteel over een schriftelijk verzoek tot vervolging van Zorreguieta. Negen nabestaanden van verdwenen Argentijnen tijdens de militaire junta hebben in november 2012 het OM verzocht een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de betrokkenheid en verantwoordelijkheid van de vader van prinses Máxima bij verdwijningen en martelingen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties