AMSTERDAM, ZA 5 JAN 2013   Ruim driekwart van de Nederlanders die uit eten gaat acht het van belang dat er zo weinig mogelijk voedsel wordt weggegooid. De PvdD en de Voedselbanken pleiten dan ook voor meer gebruik van de doggybag.

Dit blijkt uit onderzoek van Horecava, platform voor professionals in de zogeheten foodservice-industrie. De horecasector denkt zelf dat amper de helft van de Nederlanders zich druk maakt om weggesmeten etensresten, maar het werkelijke percentage ligt dus veel hoger. Het onderzoek is uitgevoerd onder 729 horeca-ondernemers en ruim 1.000 consumenten.

Voorzitter Leo Wijnbelt van de Voedselbanken, waar jaarlijks tussen de 28 en 56 miljoen eenheden voedsel wordt uitgedeeld, vindt het doodzonde wat er allemaal wordt weggegooid. “Wij kunnen er niets mee, want reeds geprepareerd eten kunnen wij niet uitdelen. Dat kan alleen als er te veel is ingekocht en ze dat willen weggeven, maar wat wij van restaurants krijgen is te verwaarlozen”, zegt hij in Spits!.

Wijnbelt is van mening dat restauranthouders veel vaker aan hun gasten moeten aanbieden om het eten dat over is, mee naar huis te nemen. Jaarlijks gooien restaurants 51.000 kilo eten in de vuilnisbak. In totaal wordt er in ons land voor 4 miljard euro aan goed voedsel weggegooid. Twee miljard daarvan wordt door de mensen thuis weggegooid, aldus Wijnbelt.

Om de voedselverspilling in restaurants tegen te gaan, diende de PvdD begin vorig jaar een motie in waarin werd aangedrongen op overleg met het horecawezen aangaande invoering van de doggybag, naar Amerikaans voorbeeld. De motie werd geen succes: met uitzondering van de PvdD stemde alle partijen tegen. Voedelverspilling bleek een jaar geleden voor de meeste Tweede Kamerleden geen probleem.

Onderzoeksbureau CREM en Iens.nl hebben onderzocht dat 68 procent van de gasten in restaurants gebruik wil maken van een doggybag als de kelners die aan zouden bieden. Daarom wordt er maandag een mogelijke oplossing gepresenteerd tijdens de start van de vakbeurs Horecava: de Foodiebag, een handtasje waarin de etensresten meegenomen kunnen worden. Bij de restaurants die het tasje aanschaffen, komt op tafel een lepel-clip te liggen. Schuift de gast deze aan het bord, dan weet de ober dat het resterende eten in het tasje mee moet.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties