WASHINGTON, 6 JAN 2013   De Amerikaanse president Obama houdt de omstreden gevangenis Guantanamo open. Tijdens diens recente verkiezingscampagne had hij beloofd een meer progressieve koers te zullen gaan varen.

Mensenrechtenorganisaties nemen het Obama bijzonder kwalijk dat hij zijn veto niet heeft uitgesproken tegen wettelijke bepalingen die het erg moeilijk maken om de omstreden gevangenis in Guantanamo dit jaar nog te sluiten. In plaats daarvan tekende hij de National Defense Authorization Act (NDAA) die onder andere het Pentagon 633 miljard dollar in handen geeft om in de loop van dit jaar uit te geven.

Op zijn allereerste dag als president in 2008 gaf Obama het bevel om Guantanamo Bay binnen een jaar te sluiten. Hij noemde de gevangenis een ‘treurig hoofdstuk in de Amerikaanse geschiedenis’. Hij gaf ook opdracht om de rechtszaken van de ongeveer 250 van terrorisme verdachte gevangenen die er nog zaten te herzien, om te bepalen of ze door een burgerlijke rechter op Amerikaanse bodem konden worden berecht of vrijgelaten moesten worden.

In 2010 stelde een regeringswerkgroep voor om 126 gevangenen te repatriëren, 36 anderen te berechten in federale rechtbanken of voor legercommissies, en nog 48 anderen voor onbeperkte duur vast te houden. Sommigen zijn inderdaad gerepatrieerd. Vandaag de dag zitten er nog 166 verdachten vast in Guantanamo, vlak na de opening in januari 2002 waren het er nog 800.

Maar het plan van de regering botst op felle weerstand in het Congres. Beleidsmakers zijn er vooral tegen dat terrorisme-verdachten naar een gevangenis van hun jurisdictie worden overgebracht of voor een burgerlijke rechter in de VS verschijnen. Sinds 2011 gebruiken ze amendementen om het Obama onmogelijk te maken gevangenen te repatriëren of naar het Amerikaanse vasteland over te brengen.

Obama is van mening dat deze bepalingen zijn macht als opperbevelhebber aantasten, en dreigde tijdens zijn recente verkiezingscampagne voor presidentskandidaat zijn veto uit te spreken tegen de NDAA. Door deze alsnog te ondertekenen komt hij voor het tweede opeenvolgende jaar zijn beloften niet na. De resterende 166 verdachten die nu al bijna elf jaar gevangen worden gehouden zonder proces, moeten ook dit jaar Guantanamo Bay zien te overleven.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
anton groeneveld
11 jaren geleden

 
….
 
ravage aan / jubelt op de bruisman …. 
 
….
 
 

Jop
11 jaren geleden

 
Meneer Anton Groenvelt, kunt u nog meer van dergelijke fraaie gedichten plaatsen?

anton groeneveld
11 jaren geleden

….
 
jop ..
 
anton groeneveld en anton geen groenvelt ….
 
er is al heel wat verwijdert als gevolg van de nieuwe opmaak 
 
….