HAMBURG, MA 7 JAN 2013   Discounter Aldi Süd heeft in Duitsland met behulp van camera’s en een detective zijn personeel laten bespioneren.

De man beschrijft gedetailleerd hoe hij werd ingehuurd om in een Aldi Süd filiaal in Dornstadt op basis van videobeelden te controleren of medewerkers goed werk leverden. Hij kreeg daarbij de opdracht om allerlei opvallende zaken te melden. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op basis van een anonieme bron die tot voor kort werkzaam was bij een detectivebureau.

Het ging daarbij niet alleen om fraude aan de kassa, maar ook om werknemers die te langzaam werkten of werknemers die onderling een relatie hadden. Zelfs details over het privéleven, zoals de financiële situatie van werknemers, moesten worden gerapporteerd. Aldi Süd – niet te verwarren met Aldi Nord, het concern waar de Nederlandse winkels onder vallen – ontkent de beschuldigingen.

Het is niet de eerste keer dat een discounter beschuldigd wordt van spionage. In het voorjaar van 2008 kreeg Aldi’s concurrent Lidl een storm van kritiek over zich heen omdat het stiekem werknemers liet filmen. Het concern moest uiteindelijk een boete betalen van 1.5 miljoen euro. Nadat Der Spiegel een jaar later ook nog onthulde dat Lidl systematisch intieme gegevens van zijn personeel bijhield, leidde dat tot het ontslag van topman Frank-Michael Mros.

Vakbond CNV Dienstenbond heeft in november het zogenoemde Meldpunt Aldi geopend. Medewerkers en oud-medewerkers van de Nederlandse Aldi kunnen sindsdien online klagen over werkomstandigheden. Volgens de bond zijn de werkomstandigheden bij de discounter in Nederland slecht. De bond krijgt steeds meer signalen van ontevreden en verontruste medewerkers.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties