The happy few…

BUENOS AIRES, WO 9 JAN 2013   Het Argentijnse departement van Jorge Zorreguieta zocht actief naar tegenstanders van het Videla-regime, zo blijkt uit verschillende nieuwe verklaringen. Advocaat Zegveld spreekt van “essentieel bewijs.”

Dat meldt het tv-programma De Vijfde Dag vandaag op basis van getuigenverklaringen. Volgens advocaat Göran Sluiter zijn de verklaringen ‘schokkend’ en is het niet langer vol te houden dat Zorreguieta van niets geweten zou hebben. Sluiter werkt samen met advocaat Liesbeth Zegveld aan een nieuwe aangifte tegen Zorreguieta.

Robert Cittadini, wiens vader directeur was van een vestiging van het landbouwinstituut INTA in Trelew in Patagonië, vertelt in de reportage dat de leiding van INTA, waar Zorreguieta verantwoordelijk voor was, werd gevraagd een lijst aan te leveren van mensen die mogelijk ‘subversief’ waren. Zorreguieta heeft altijd beweerd dat hij en de civiele medewerkers van zijn departement niets wisten van de militaire repressie.

Cecilia Gargano, een Argentijnse historica en onderzoekster, beweert verklaringen in handen te hebben van twintig INTA-medewerkers die bevestigen dat burgers en militairen samenwerkten bij de repressie bij landbouworganisaties. “Afdelingsbazen, sommige directeuren van onderzoekscentra en afdelingen werkten mee aan het opstellen van zwarte lijsten.” De lijsten bevatten namen en gegevens van mensen die later ontslagen zijn. Tientallen van hen zijn verdwenen.

Zorreguieta wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van vier mensen, toen hij onder het regime van dictator Jorge Videla (1976-1981) staatssecretaris, en later minister van landbouw was. In die periode werden bijna achthonderd medewerkers ontslagen bij INTA en verdwenen er vier. Zorreguieta heeft altijd ontkend iets te hebben geweten van de misdaden.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Jacob Lageveen
11 jaren geleden

Hadden we iets anders verwacht? Al voordat Willem Lex met haar trouwde wisten we al dat hij direct betrokken was geweest bij het boven zee uit een vliegtuig gooien van gevangenen. Of is iedereen dit voor het gemak alweer vergeten?Was dat niet de hele reden dat men hem liever niet op de huwelijksceremonie had?

H.I.J.O..S
11 jaren geleden

Ga eens naar: http://www.hijos.nl