Sociaal drama over een ambitieus echtpaar met een droom welke aan diggelen wordt geslagen door de de brute realiteit. Een verhaal van alle tijden.

Kok Yann (Guillaume Canet) wil samen met zijn vriendin Nadia (Leila Behkti) een restaurant uitbaten op een idyllische plek in Frankrijk gesitueerd nabij een meer. Nadat de toko door de brandweer wordt afgekeurd, komt het jonge paar in financieel zwaar weer terecht. Lening na lening wordt opgestapeld waarbij de torenhoge rente niet kan worden afgelost. Nadia neemt vervolgens de benen naar Canada, Yann ontfermt zich over haar zoontje.

De Franse regisseur Cédric Kahn heeft aanschouwelijk proberen te maken hoe een stel jonge mensen met ambitie en dromen in botsing komt met de dagelijkse realiteit. Lenen is duur en kent vele valkuilen. Geld speelt een belangrijke rol in de spannende opbouw van de nakende ondergang van het echtpaar. Als we 20.000 euro lenen, kunnen we die andere afbetalen, en zo gaat het maar door.

Wanneer Yann op het punt staat te liegen, bedriegen en stelen om te overleven, verandert de film bijna in een verhaal van Dickens. Om het financiële drama kracht te geven hebben regisseur Kahn en mede-scenarist Catherine Paillé het psychologische en emotionele drama overtuigend onderbouwd. Yann mag dan een enigszins arrogante bullebak zijn, hij is loyaal tegenover zijn geliefde en probeert zijn pleegzoon wel degelijk normen en waarden bij te brengen.

Une Vie Meilleure doet denken aan de sociale drama’s van Ken Loach, maar mist diens bevrijdende humor. Het is een dood serieuze en conventionele film geworden, net genoeg om een dergelijk lastig onderwerp geloofwaardig neer te zetten. Gek dat er eigenlijk weinig films gemaakt worden die de dagelijkse realiteit van de werkende mens tonen. De strijd voor een iets beter leven is blijkbaar geen sexy onderwerp.

De vrije markt en het kapitalisme zijn in theorie bedacht om iedereen een kans te geven om zijn of haar leven te verbeteren. In de praktijk valt dat lelijk tegen: het maakt de rijken rijker, de armen armer. Dat thema is sterk uitgewerkt in deze film, die aantoont hoe men gevangen kan komen te zitten in het klassensysteem en hoe broos de belofte van succes en welvaart wel niet kan zijn.

Dat de makers van Une Vie Meilleure nog zoiets als hoop voor de personages in het verhaal hebben weten te verwerken, maakt het allemaal extra bitterzoet. In feite zijn er nog andere waarden geldig in het leven dan geld, zo luidt de hoopvolle filosofie van dit aangrijpende verhaal.

 

Ulrik van Tongeren

Une Vie Meilleure (Filmfreak Distributie, 2011)

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties