ZA 12 JAN 2013   Tonijnbestanden in de Stille Zuidzee gaan snel achteruit en kunnen helemaal ineenstorten als er niets wordt gedaan. Dat is de conclusie van een wetenschappelijke studie in opdracht van de visserijlanden waaronder de VS en Japan.

Amper een week geleden haalde de oostelijke tonijn nog het nieuws toen de eigenaar van een sushiketen een recordbedrag van bijna 1,8 miljoen dollar betaalde voor een exemplaar. Maar dergelijk sensationeel nieuws verbergt de veel minder rooskleurige realiteit dat het bijzonder slecht gesteld is met de soort.

Het taalgebruik van de wetenschappers van het Internationaal Wetenschappelijk Comité voor de Studie van Tonijn en aanverwante Soorten is opvallend hard: ‘de tonijn kamp met een vangst boven alle biologische referentiepunten die doorgaans voor visserijbeheer gebruikt worden’, stellen ze in het rapport.

Het tonijnbestand is al voor meer dan 96 procent verdwenen. Japanse vissersboten zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de vangst, met Mexico op de tweede plaats. Niet alleen de omvang van de vangst is belangrijk, maar ook het gebruikte materiaal. Er wordt voornamelijk gevangen met grote industriële schepen en sleepnetten, die geen rekening houden met de grootte of leeftijd van de vissen.

Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de meerderheid van de gevangen vissen minder dan een jaar oud is. Dat is ver onder de leeftijd waarop ze zich kunnen voortplanten. Milieuverenigingen, die al langer aandacht vragen voor de teloorgang van tonijnbestanden over de hele wereld, ijveren voor een moratorium op de vangst tot er maatregelen genomen zijn om de achteruitgang van de soort te stoppen. [IPS]

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties