MAASTRICHT, ZO 13 JAN 2013   De herstart van de kerncentrales in het Belgische Doel en Tihange kan catastrofale gevolgen hebben, zo blijkt uit onderzoek. In Maastricht, nabij Tihange gelegen, werd zaterdag gedemonstreerd.

In de reactorvaten van Doel-3 en Tihange-2 werden afgelopen zomer scheurtjes ontdekt, waarna ze werden stilgelegd. Afgelopen week maakte de Europese partij Groenen een studie openbaar waaruit blijkt dat het gevaarlijk is om de twee centrales weer op te starten. Beide kerncentrales zouden met ernstige tekortkomingen te kampen hebben en is sluiting de enige oplossing.

Volgens de onderzoekers hebben de weerstandstesten weinig nut gehad en blijven de barstjes in de reactorvaten gevaarlijk. Het kan niet uitgesloten worden dat deze verder scheuren bij een herstart. De twee kerncentrales, gesitueerd in dichtbevolkt gebied vlak over de grens van Nederland, konden drie decennia lang energie opwekken met mogelijk duizenden haarscheurtjes.

De kerncentrale Tihange-2 in de Belgische gemeente Hoei ligt in de buurt van Luik, ongeveer 40 kilometer van Maastricht. Rondom de centrale geldt een veiligheidszone met een straal van 10 kilometer. Volgens tegenstanders moet deze 80 kilometer worden om ook inwoners in Nederland en Duitsland te beschermen. Binnen zo’n veiligheidszone krijgen bewoners jodiumpillen zodra er straling vrijkomt. Ook is er een evacuatieplan. Buiten de veiligheidszone is niets geregeld.

Op initiatief van GL-Limburg werd afgelopen zaterdag in Maastricht gedemonstreerd, opmerkelijk genoeg met tegenstrijdige uitgangspunten. Enerzijds was het een boodschap aan de Belgische regering om de kerncentrale Tihange-2 (Doel-3 werd niet genoemd!) dicht te laten, maar mocht er dan toch een herstart volgen, dan dient het rampenplan drastisch te worden uitgebreid. Via internet zijn hiervoor reeds 11.000 handtekeningen verzameld. Op 10 maart houdt het Belgische comité Stop Tihange in Hoei een volgende betoging.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties