ISTANBUL [IPS]   Een jaar na een Turkse luchtaanval waarbij 34 Koerdische mannen en jongens omkwamen, zijn er nog steeds geen belangrijke acties ondernomen tegen de verantwoordelijken.

Op 28 december 2011 bombardeerden Turkse legervliegtuigen Koerdische dorpsbewoners die via een bekende smokkelroute goederen smokkelden vanuit Iraaks-Koerdistan. Omdat het zich had gebaseerd op beelden van onbemande vliegtuigen, zou het Turkse leger de groep ten onrechte hebben aangezien voor strijders van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Onder de doden waren zeventien kinderen. De regering stelde na het bloedbad een commissie aan die het incident moest onderzoeken. De conclusies moeten echter nog worden gepubliceerd. Het kantoor van de aanklager in Diyarbakir, dat de leiding heeft in het strafonderzoek, heeft het werk nog niet afgerond of wil nog geen conclusies vrijgeven.

Volgens critici heerst in Turkije een cultuur van straffeloosheid als het gaat om de rechten van Koerden. “We zijn nu een jaar verder en er zijn geen belangrijke stappen gezet. Er is niemand gearresteerd”, zegt Tahir Elci, hoofd van de Orde van Advocaten in Diyarbakir, die ruim 800 advocaten in de grootste stad van Koerdistan vertegenwoordigt.

Naast de luchtaanval in december 2011, heeft ook de moord op drie Koerdische mensenrechtenactivisten – inclusief een voormalige medeoprichter van de PKK – in Parijs vorige week, de internationale aandacht gevestigd op de strijd voor Koerdische rechten. Sommige analisten geloven dat de moorden, die door de plaatselijke politie werden beschreven als professionele executies, bedoeld zijn om een potentiële vredesovereenkomst te belemmeren.

Mensenrechtengroepen schatten dat de Turkse regering in de afgelopen jaren duizenden Koerden heeft gearresteerd, inclusief burgemeesters, academici en advocaten. In veel gevallen werden ze opgepakt omdat ze verdacht werden van banden met de Unie van Koerdische Gemeenschappen (KCK), een groep die door de regering wordt gezien als de burgerlijke tak van de PKK. In 2012 zaten er in Turkije meer journalisten vast, veelal Koerden, dan in welk land ook ter wereld.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties