ASSEN – Natuurorganisaties maken bezwaar tegen de aanwijzing van de provincie om de populatie edelherten, wilde zwijnen en damherten in Drenthe door afschieten strikt op nul te houden.

Op dit moment worden deze dieren afgeschoten zodra ze in Drenthe opduiken. De provincie vindt al jaren dat groot wild in geheel Drenthe ongewenst is met het oog op verkeersveiligheid, diergezondheid en mogelijke schade voor de landbouw. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting het Drentse Landschap maken bezwaar tegen de maatregel.

De natuurorganisaties vinden het preventief afschieten van edelherten, wilde zwijnen en damherten overtrokken. ‘De vestiging van groot wild in de grotere natuurgebieden kan juist een meerwaarde opleveren voor de natuur en de beleving van natuur’, zo stellen zij. ‘Drenthe kan vanwege haar aaneengesloten natuurgebieden, uitstekend beperkte populaties van wilde zwijnen, edelherten en damherten herbergen.’

Wilde zwijnen en herten trekken uit verschillende richtingen naar Drenthe. In de aaneengesloten bossen in het hart van Drenthe en in de Nationale Parken Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold, stuiten boswachters geregeld op sporen van wilde zwijnen en herten. Soms wordt een zwijn op beeld vastgelegd. Naar schatting leven nu een tiental zwijnen in de noordelijke provincie.

Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Het Drentse Landschap adviseren de provincie om spoedig met de omgeving in gesprek te gaan over eventuele gevolgen van een beperkte groei van de populatie. De resultaten van deze gesprekken moeten naar mening van de natuurorganisaties terugkomen in het provinciaal Faunabeleidsplan, net als de bereidheid van de natuurorganisaties om mee te werken aan populatiebeheer bij eventuele schade.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties