DEN HAAG – Oud-premier Van Agt heeft dinsdag namens ‘Sloop de Muur’ zo’n 65.000 handtekeningen aangeboden bij de Tweede Kamer. De ondertekenaars eisen een parlementair debat over de illegale afscheidingsmuur op Palestijns grondgebied.

De muur die Israël op Palestijnse grond gebouwd heeft, is illegaal en moet worden gesloopt, zo stellen de indieners van het burgerinitiatief. Nu 65.000 mensen in een kleine vier jaar tijd het burgerinitiatief ondertekend hebben, móet het parlement in hun ogen de mogelijkheid tot sancties tegen Israël wel op de politieke agenda zetten. In wezen waren hiervoor 40.000 handtekeningen al voldoende geweest.

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelde in 2004 dat Israël de veiligheidsmuur enkel op Israëlisch grondgebied mag bouwen. Israël trok zich niets van die uitspraak aan en bouwde gewoon verder op Palestijns territorium. ‘Nederland laat Israël zijn gang gaan’, vindt Sloop de Muur. ‘Erger nog: Nederland werkt nauw samen met Israël op economisch, politiek en zelfs militair terrein. Daarmee steunt Nederland indirect een groot onrecht in plaats van dat onrecht te bestrijden.’

Sloop de Muur roept de regering en Tweede Kamer op Israël daadwerkelijk te houden aan de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof. ‘Wij herinneren de leden van regering en parlement eraan dat zij trouw hebben gezworen aan de Nederlandse Grondwet. Daarin staat: De regering bevordert de internationale rechtsorde. (artikel 90). Regering en parlement zijn daarom gehouden in woord en daad uit te dragen dat het internationaal recht voor iedereen, altijd en overal geldt.’

Met het burgerinitiatief wordt aan de leden van de Tweede Kamer gevraagd de regering te dwingen sancties tegen Israël in te stellen, liefst samen met andere EU landen. Dat kunnen politieke, economische, financiële, of juridische sancties zijn. ‘Ten minste vragen wij de Kamer intensivering van de banden van de EU met Israël af te wijzen en de militaire samenwerking met Israël te beëindigen.’

In 2002 begon Israël met de bouw van een 703 kilometer lange barrière (door het International Gerechtshof ‘de muur’ genoemd) op de grens met Westelijke Jordaanoever. Daarmee zegt Israël zich te willen beschermen tegen terreuraanslagen vanuit dit Palestijnse gebied dat al meer dan veertig jaar door Israël wordt bezet. De muur werd voor het grootste deel op Palestijns grondgebied gebouwd met dramatische gevolgen voor de lokale bevolking.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
De Biechtvader
11 jaren geleden

Ook van Agtje is bang dat hij straks boven niet binnen mag?