DEN HAAG – De man die op Prinsjesdag 2010 een waxinehouder naar de Gouden Koets gooide, moet een jaar worden opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. Dat eiste de aanklager in hoger beroep vrijdag bij het gerechtshof in Den Haag.

De verdachte Erwin Lensink kwam, na 637 (!) dagen in voorarrest te hebben gezeten, in november vrij omdat het hof er ‘ernstig rekening mee houdt dat de straf minder zwaar zal uitvallen dan de tijd die verdachte nu al heeft uitgezeten.’ Hij werd eerder volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard. De rechtbank veroordeelde hem daarom al eerder tot opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Maar Lensink ging daartegen in beroep.

Als reden voor zijn actie op Prinsjesdag 2010 gaf hij op dat koningin Beatrix volgens hem onrechtmatig op de troon zit. Om zijn frustratie hierover kenbaar te maken gooide hij een minuscule aluminium waxinehouder tegen de Gouden Koets met de woorden “Oplichters, dieven, nazi’s, fascisten, verraders!” De vederlichte kaarshouder ketste af tegen de kogelvrije ruit. Lensink werd vervolgens door een horde agenten tegen de grond gewerkt en voor een kleine twee jaar achter tralies gezet in de zwaar beveiligde gevangenis te Vught.

Het OM beschuldigt Lensink van belediging van leden van het koningshuis, poging tot zware mishandeling van de lakeien naast de Gouden Koets, vernieling en bedreiging. Deze zaken zijn volgens het OM te bewijzen, maar ze kunnen niet aan de verdachte worden toegerekend. Op het moment dat hij de kaarshouder gooide, zou hij namelijk hebben geleden aan een waanstoornis. Daarom moet hij worden ontslagen van rechtsvervolging, hetgeen betekent dat hij ‘vrijuit’ gaat.

Maar het OM vindt ook dat Lensink nog steeds aan wanen lijdt en dat hij gevaarlijk is voor zichzelf en voor anderen. Daarom wil de aanklager dat de man gedurende een jaar ook nog eens in een psychiatrische kliniek behandeld wordt. Lensink probeerde eerder in hoger beroep tevergeefs de rechters van het hof in Den Haag te wraken, omdat de rechters door de kroon zijn benoemd. Volgens Lensink moesten ze daardoor als partijdig worden beschouwd.

Lensink, die niets tegen het koningshuis an sich heeft, kwam tot zijn daad omdat hij betwijfelt of Beatrix wel echt koningin is. Volgens de man was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, onvruchtbaar. Wilhelmina kan volgens Lensink dus niet zijn dochter zijn, waardoor ook Beatrix niet van hem afstamt. Erfopvolging leidt in zijn ogen tot een dictatoriale macht. Het hof in Den Haag doet uitspraak op 1 februari.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Poep op je hoofd
11 jaren geleden

Wat kost dat wel allemaal niet ? Laat die man toch lopen

what f er
11 jaren geleden

maar waarom vind ie dat bea geen oranje is of geen recht op troon heeft meer info aub

rita
11 jaren geleden

Willem III was onvruchtbaar, Lensink is daar heel goed over geinformeerd.
Nog afgezien daarvan is het koningshuis een schending van artikel 1 van de Grondwet.
Nog afgezien daarvan kost het stelletje ons bijna 5 ton per dag. Duurste uitkeringstrekkers van Europa.
Waarom denkt u dat Pro Republica kapot is gemaakt? (Moest dokken voor het citeren van een openbare nieuwsbron, wat nooit iemand hoeft.)

Krijtje v.d. Stoep
11 jaren geleden

Extreme straf, extreem lange vrijheidsberoving voor een op zijn ergst gezegd wat onhandige actie. Okay, hij had beter niet met iets kunnen gooien waar je iemand mee zou kunnen bezeren. Maar er is niks gebeurd, er is niemand gewond geraakt.Het was dus niet nodig geweest om het leven van Erwin L. onmogelijk te maken, en dat is toch echt wel wat justitie probeert. De extreem hoge straffen voor mensen die actievoeren tegen machtigen: je kan echt wel zeggen dat dat een trend is. Maar goed:waarschijnlijk had deze actie niet eens die achtergrond, er zijn ook veel aanwijzingen dat het met verwerkingsproblematiek te maken had. Dat wil niet zeggen dat iemand gek is. Erwin L. zei ongeveer een jaar lang geleden al op t.v. dat hij zoiets echt niet nog eens zal doen. Ik vind het allemaal super rot voor Erwin wat er gebeurd is en ik vind het goed van Ravage dat daar aandacht voor gevraagd wordt.