LONDEN – Julian Assange beweert dat de nog op te nemen speelfilm The Fifth Estate, handelend over de begindagen van WikiLeaks, bol staat van de leugens.

De opnames van The Fifth Estate in IJsland zijn nog niet begonnen, of de film heeft al tot aardig wat heibel geleid. Julian Assange, in de film gespeeld door de Britse acteur Benedict Cumberbatch, zei eerder deze week dat het om “een aanval op WikiLeaks” gaat. Assange zou november vorig jaar het script in handen hebben gekregen van de door de Amerikaanse bedrijven DreamWorks en Participant Media gefinancierde speelfilm.

De woordvoerder van WikiLeaks sprak woensdag vanuit de ambassade van Ecuador in Londen, waar hij verblijft om te voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan Zweden vanwege een verkrachtingszaak, via een webcam met studenten van de Universiteit van Oxford, zo meldt persbureau AFP. “Het is leugen na leugen. De film is een massale propaganda-aanval tegen Wikileaks en het karakter van mijn werknemers”, aldus Assange.

De film, geregisseerd door Bill Condon, zou tevens “het vuur aanwakkeren” voor oorlogvoering met Iran, door te beweren dat de islamitische republiek werkt aan de totstandkoming van een atoombom. De openingsscène speelt zich af in een militair complex in Iran, waar documenten worden getoond die nucleaire tekens bevatten. “Wat heeft dat nou met ons werk te maken?”, aldus een verbolgen Assange.

“The Fifth Estate toont de onstuimige vroege dagen van WikiLeaks, met als hoogtepunt de verspreiding van een reeks controversiële en historisch gezien mogelijkerwijs bepalende datalekken”, meldt Condon over de speelfilm die naar verwachting op 15 november in de VS in première zal gaan. “We willen iets vertellen over de complexiteit en uitdagingen van de vrijheid van informatie in het technologietijdperk. En we leveren hopelijk een boeiende bijdrage aan de discussies die WikiLeaks in gang heeft gezet.”

WikiLeaks heeft inmiddels grote bekendheid verworven met het uitbrengen van gevoelige informatie over regeringen en andere belangrijke organisaties. De website werd in 2006 opgezet door journalisten, wetenschappers en dissidenten die allerlei soorten geheime documenten van overheidsinstellingen en bedrijven uit de hele wereld publiceren. Het bijzondere van de site is dat iedereen die zaken aanbrengt absolute anonimiteit wordt gegarandeerd.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties