26

KOBLENZ (D) – Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat pesticiden en andere chemicaliën een significante rol spelen in de wereldwijde achteruitgang van amfibieën, zoals kikkers. Ook de bij wordt hierdoor bedreigd met uitsterving.

De Duitse en Zwitserse wetenschappers achter de studie zeggen in het Britse dagblad The Guardian dat het zowel “verbazingwekkend” als “alarmerend” is dat veelvoorkomende pesticiden zo giftig kunnen zijn, en dat in dosissen die goedgekeurd zijn door overheden. De onderzoekers uiten ook kritiek op de wijze waarop de pesticiden getest worden, hetgeen niet verplicht is.

“Je zou niet denken dat producten, die geregistreerd zijn op de markt, zo’n giftig effect hebben”, zegt Carsten Brühl van de Duitse universiteit Koblenz-Landau. “Het is het simpelste effect dat je je kan inbeelden: je spuit de pesticide op de amfibie en die sterft. Dat moet zich vertalen in een dramatisch effect op gehele populaties.”

De populatie van amfibieën gaat het snelst achteruit van alle gewervelde diersoorten. Meer dan een derde staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. De voornaamste oorzaken zijn het verlies van de natuurlijke habitat, de klimaatsverandering en ziektes. Brühl had eerder al bestudeerd hoe gemakkelijk amfibieën pesticiden absorberen door hun doordringbare huid, waardoor ze onderwater kunnen ademen.

Het team onderzocht een reeks wijdverspreide producten. De meest onthutsende resultaten veroorzaakt de fungicide pyraclostrobin, een product dat door het Duitse bedrijf BASF verkocht wordt onder de naam Headline. De fungicide wordt wereldwijd op 90 verschillende gewassen gebruikt. De wetenschappers voerden testen uit op alle veelvoorkomende Europese kikkers en die stierven binnen het uur.

Onlangs maakte het Voedselveiligheidsagentschap EFSA, in samenwerking met experts uit heel Europa en na studie van ruim 300 onderzoeken over bijensterfte, bekend dat het veelgebruikte bestrijdingsmiddel imidacloprid een ernstige bedreiging vormt voor bijen. De bedreiging van de bijenpopulatie is ernstig omdat bijen door hun bestuiving voor de groei van 75 procent van de gewassen en 33 procent van de landbouwgewassen zorgen.

Nadat onder meer Natuur & Milieu gepleit had voor een verbod op het het door de Duitse firma Bayer geproduceerde imidacloprid, heeft de Tweede Kamer deze week een motie aangenomen voor een Europees moratorium op alle toepassingen van neonicotinoïden en fipronil. “De private belangen van de chemische industrie hebben tot nu toe steeds voorrang gekregen op het publieke belang van een gezonde landbouw en de biodiversiteit. Dit is een belangrijke doorbraak in de strijd tegen de bijensterfte”, aldus Esther Ouwehand van de PvdD.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
AIVD
11 jaren geleden

uiteindelijk is (wordt) de mens ook onvruchtbaar door al dat gesproei op gewassen  in bloei

Robert
11 jaren geleden

Het aantal sootern ligt in Nederland op 15 a 50 % van wat het zou moeten zijn/is geweest, dat is wetenschappelijk vastgesteld. Simon kan zeggen wat ie wil maar dit is wetenschappelijke onzin.

10 jaren geleden

We moeten ons irdandead grote zorgen maken. Ik hoop van harte dat we tegen de landbouwlobby opgewassen zijn. De bestuiving van de bijen en hommels overnemen (zie China/Zemba), lijkt me onhaalbaar. Als dank voor het werk van de bijen kunnen we misschien wel stoppen met hun honing af te nemen, lijkt mij voedzamer dan suikerwater.