30

DEN HAAG – De rechtbank van Den Haag heeft een Nigeriaanse dochteronderneming van Shell in vier van de vijf gevallen van grootschalige olievervuiling in Nigeria vrijgesproken van verantwoordelijkheid.

Shell Nigeria gaat in een door Milieudefensie en vier boeren uit de Nigerdelta aangespannen rechtszaak in vier zaken vrijuit, omdat de maatschappij in de ogen van de rechtbank voldoende maatregelen heeft getroffen tegen sabotage en dus niet nalatig is geweest. Desondanks zagen saboteurs kans de ondergrondse pijpleidingen te bereiken, er olie uit te halen en daarmee milieuschade te veroorzaken.

In de vijfde zaak heeft Shell volgens de rechter onvoldoende maatregelen genomen om sabotage te voorkomen. Een afsluiter van een olieput bij het dorp Ikot Ada Udo kon simpelweg met een Engelse sleutel worden geopend. Shell had deze inbreuk gemakkelijk al jaren geleden kunnen voorkomen, meent de rechtbank, maar het bedrijf plaatste pas in 2010 een zogeheten betonplug om de afsluiter onbereikbaar te maken.

Shell is bijzonder te spreken over het oordeel van de rechter dat de vervuiling is ontstaan door sabotage. Milieudefensie vindt de uitspraak omtrent de vervuiling in de dorpen Oruma en Goi onbegrijpelijk. “De rechter heeft zich laten overtuigen door een aantal slechte foto’s en vage videobeelden van Shell. Milieudefensie is er nog steeds van overtuigd dat slecht onderhoud de oorzaak is van de lekkages”, aldus Geert Ritsema.

De veroordeling van Shell inzake de vervuiling in Ikot Ada Udo daarentegen wordt door Milieudefensie met instemming begroet. De uitspraak zou ook andere slachtoffers van milieuvervuiling door multinationals hoop bieden. De hoogte van de schadevergoeding moet in een vervolgprocedure worden bepaald, staat in het vonnis. Milieudefensie en de Nigeriaanse boeren gaan in beroep tegen de vier verloren zaken.

De rechtbank houdt het moederbedrijf van Shell (RDS) niet aansprakelijk voor de in Nigeria aangerichte schade. Milieudefensie kan met de beschikbare informatie niet aantonen RDS de dagelijkse gang van zaken bij de Nigeriaanse dochter van Shell (SPDC) bepaalt. RDS bezit honderd procent van de aandelen van SPDC. De winst van SPDC (naar schatting 1,8 miljard euro per jaar) wordt naar Nederland overgemaakt.

Volgens Amnesty Nederland betekent de rechtszaak een doorbraak voor de Nederlandse rechtsgang. “Voor het eerst heeft een Nederlandse rechter zich bevoegd geacht uitspraak te doen over een overzeese onderneming”, zegt Marleen van Ruijven. “Dat is een unicum. Ik denk dat we nu meer van dit soort zaken kunnen verwachten.” Of daarmee ook het moederbedrijf in Nederland verantwoordelijk kan worden gehouden, laat ze in het midden.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
anton groeneveld
11 jaren geleden

sterker nog : er bestaat helemaal geen koninklijke shell .. alle werkzaamheden inzake onderhoud en industrieele sloop – zijn uitbesteed aan bonafide en malafide – familie – bedrijfjes die men kan vergelijken met de brandweer en de asbest- verwijderingen / saneringen na opzettelijke brandstichtingen in voornoemd omschreven

Ja.
11 jaren geleden

Wie is ene Ruijven dan wel, graag ff toelichten redacteur!