Ook hof veroordeelt Erwin L. tot celstraf

01

DEN HAAG – De man die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide, is door het hof tot vijf maanden celstraf veroordeeld. Met aftrek van voorarrest blijft Erwin L. op vrije voeten.

Omdat L. reeds bijna twee jaar in voorarrest heeft gezeten, vervalt de opgelegde strafmaat van vijf maanden. Of L. aanspraak zal maken op schadevergoeding aangaande de maanden die hij ten onrechte in voorarrest heeft doorgebracht, is vooralsnog onduidelijk. ‘Verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan belediging van de koningin, de kroonprins en zijn echtgenote en daarnaast de Gouden Koets beschadigd’, zo luidt het oordeel.

Tijdens zijn actie schreeuwde L. de woorden “Oplichters, dieven, nazi’s, fascisten, verraders!” Door deze aantijgingen tijdens een publiek optreden te uiten zou hij de waardigheid van de koningin, de kroonprins en diens echtgenote hebben aangetast. ‘De door verdachte begane feiten hebben gevoelens van angst en onrust in de samenleving veroorzaakt. Dit zijn dan ook ernstige feiten’, aldus het hof.

Dat de uit Meddo afkomstige man zich daarbij met het gooien van een glazen waxinelichthouder schuldig zou hebben gemaakt aan een poging tot het toebrengen van (zware) mishandeling van lakeien die naast de koets liepen, of omstanders, acht het hof niet bewezen. Daarvan is de verdachte vrijgesproken. Voorts is Erwin L. veroordeeld voor het uiten van bedreigingen aan het adres van zijn broer.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde L. eerder tot opname in een psychiatrisch ziekenhuis, maar het hof verwerpt deze uitspraak. Het hof: ‘Weliswaar is het aannemelijk dat het bewezen verklaarde als gevolg van zijn psychische problemen in verminderde mate kan worden toegerekend, maar onvoldoende is naar voren gekomen dat die problemen de gedragskeuzes en gedragingen ten tijde van het ten laste gelegde zodanig hebben beïnvloed dat de man niet anders kon handelen dan hij heeft gedaan.’

Tot slot bevat het vonnis nóg een lichtpuntje voor L., want de twee waxinelichthouders die hij tijdens zijn arrestatie in z’n zak had zijn door het hof verbeurd verklaard. De verdachte heeft ter terechtzitting in hoger beroep van 3 juli 2012 over deze twee voorwerpen verklaard dat hij deze twee houders had meegenomen als reserve. Hij zou deze kunnen gebruiken als de actie met de eerste waxinelichthouder mis zou gaan.

Erwin L., die zegt niets tegen het koningshuis te hebben, kwam tot zijn daad omdat hij betwijfelt of Beatrix wel een echte koningin is. Volgens de man was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, namelijk onvruchtbaar. Wilhelmina kan volgens L. dan ook niet zijn dochter zijn, waardoor ook Beatrix niet van hem afstamt. Erfopvolging leidt in zijn ogen tot een dictatoriale macht, zei hij eerder tegen een verslaggever van Omroep West.

Share Button

2 Reacties op Ook hof veroordeelt Erwin L. tot celstraf

  • anti-monarchist schrijft:

    Erwin L. heeft geheel gelijk met zijn opmerking dat erfopvolging tot een dictatoriale macht leidt. Vrijdag 1 februari werd een vrouw in Utrecht gearresteerd omdat zij een protestbord met de woorden ‘Weg met de monarchie, het is 2013’ ophield bij het Beatrix Theater in Utrecht waar het koninklijke tuig een besloten viering hield.

    zie ook: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/02/weg_met_de_monarchie.html

  • wim3 schrijft:

    Dat de nep-oranjes na 200 jaar graai- en wanbeleid het hier nog steeds voor het zeggen hebben, is een blamage voor de Staat der Nederlanden. Leve de republiek! Weg met de monarchie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Volg ons op twitter
Zoeker
Laatste reacties
Rubrieken