06

UTRECHT – De meeste huisartsen in Nederland gaan akkoord met de nieuwe opzet van het omstreden elektronisch patiëntendossier (EPD). Onder andere huisartsen uit de regio Amsterdam en Almere stemden tegen.

Op een speciale vergadering van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) stemden 16 van de 23 huisartskringen in met de voorwaarden. Twee kringen onthielden zich van stemming. Het nieuwe elektronisch patiëntendossier vervangt de oude versie, die in 2011 door de politiek werd afgewezen omdat daarmee de privacy van patiënten niet gewaarborgd zou zijn.

Het oorspronkelijke idee was dat de gegevens van elke Nederlander in het EPD zouden worden opgenomen, tenzij mensen daartegen bezwaar aantekenden. Met de vernieuwde opzet is dat omgekeerd. Alleen als je expliciet toestemming geeft, doe je mee. Ook voor de huisartsen is deelname vrijwillig. Ze mogen, net als patiënten, besluiten om niet mee te doen.

Wie wel meedoet, krijgt een tegemoetkoming in de kosten. Bovendien mag voorlopig maar een beperkte groep medici de gegevens van patiënten inzien. Over een eventuele uitbreiding van die groep moet later worden besloten. De LHV heeft 11.500 leden. Een ander verbond, de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (650 leden), wil naar de rechter stappen over het patiëntendossier. Zij vinden dat het systeem in strijd is met het beroepsgeheim.

Het EPD werd in 2011 unaniem verworpen door de Eerste Kamer vanwege zorgen over de privacyschending en de veiligheid van het ict-systeem. Daarop besloten diverse partijen, waaronder de ziekenhuizen, verzekeraars en de huisartsenvereniging, tot een private doorstart. De Tweede Kamer stemde daarmee in op voorwaarde dat het EPD geen landelijk systeem zou worden en dat patiënten vooraf instemmen met het gebruik van hun medische gegevens.

Er bestaat al langer onvrede onder huisartsen over de manier waarop het landelijk bestuur een overeenkomst sloot met belangenorganisaties van zorgverzekeraars, patiëntenvereniging, apothekers en ziekenhuizen. Medio december floot de achterban van de LHV het bestuur terug. De artsen wilden eerst meer garanties dat zij niet via zorgverzekeraars worden gedwongen aan een vernieuwd elektronisch patiëntendossier mee te doen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
anton groeneveld
11 jaren geleden

lijkt mij ook logisch, er is geen onvrede .. er is sabotage .. en er is ravage ….