06

AMSTERDAM – De man die op Prinsjesdag 2010 een waxinehouder tegen de Gouden Koets gooide, gaat in cassatie tegen de celstraf die het hof hem vorige week oplegde.

Dat heeft zijn advocaat George Menick donderdag laten weten, meldt persbureau Novum. L. zat bijna twee jaar in voorarrest, maar kreeg vorige week in hoger beroep vijf maanden celstraf opgelegd. De Hoge Raad zou volgens Menick rekening moeten houden met de duur van de voorlopige hechtenis en de media-aandacht voor de zaak van zijn cliënt. Wanneer de Hoge Raad zich over de cassatie buigt is nog niet bekend.

Na de uitspraak in cassatie wordt er een schadevergoeding geëist voor de tijd die Erwin L. ten onrechte in voorarrest heeft gezeten. In beginsel is een schadevergoeding alleen mogelijk wanneer is besloten tot vrijspraak, maar in deze zaak is de kans aanwezig dat daarvan wordt afgeweken, meldt Menick. Per dag kan er zo’n 85 euro aan schadevergoeding worden gevraagd, voor L. kan het bedrag oplopen tot zo’n 50.000 euro.

L. gooide op Prinsjesdag 2010 een waxinehoudertje tegen de Gouden Koets, waarin naast Beatrix ook Willem-Alexander en Máxima zaten. Het voorwerp ketste af op de ruit. De rechtbank achtte hem eerder volledig ontoerekeningsvatbaar en veroordeelde hem tot een behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis. Het hof vond echter dat sprake was van volledige toerekeningsvatbaarheid en legde hem vijf maanden cel op.

Erwin L. kwam tot zijn daad omdat hij betwijfelt of Beatrix wel een echte koningin is. Volgens de man was koning Willem III, de vader van koningin Wilhelmina, namelijk onvruchtbaar. Wilhelmina kan volgens L. dan ook niet zijn dochter zijn, waardoor ook Beatrix niet van hem afstamt. Erfopvolging leidt in zijn ogen tot een dictatoriale macht, zei hij eerder tegen een verslaggever van Omroep West.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties