shell-skull

DEN HAAG – Volgens miljardair, speculant en filantroop George Soros probeert de Nederlandse overheid samen met Shell nieuwe regelgeving omtrent geldstromen van oliemaatschappijen te torpederen.

Dat stelde Soros donderdag tegenover Het Financieele Dagblad en Nieuwsuur. Zo is Soros bezorgd dat Europese wetgeving die energieconcerns verplicht om geldstromen naar landen waar ze actief zijn openbaar te maken, te veel wordt afgezwakt. Opvallend is volgens Soros dat de Nederlandse regering en multinational Shell daarbij dezelfde argumenten hanteren.

Soros heeft naar eigen zeggen geen bewijs dat Nederland zich voor het karretje van oliebedrijven laat spannen, maar is bezorgd dat de Nederlandse regering onvoldoende beseft welk standpunt ze inneemt. Cruciaal in deze kwestie is een voorstel om oliebedrijven te dwingen op projectbasis openheid van zaken te geven. Zowel de Nederlandse overheid als Shell verzetten zich daartegen.

“De oliemaatschappijen zeggen wel dat ze tegen corruptie en vriendjespolitiek zijn, maar als het gaat om het verkrijgen van concessies en licenties nemen ze desondanks hun toevlucht tot alle middelen die er zijn. Corruptie heeft zo’n grote invloed in de wereld. Het onttrekt miljarden, vooral aan de armste landen, en slechts enkele leiders worden er beter van”, zegt Soros tegen Nieuwsuur.

George Soros, 82 jaar, verdiende zijn geld met beursspeculaties. Met zijn miljarden en zijn organisatie Publish What You Pay ondersteunt hij al jarenlang democratische ontwikkelingen in de wereld. Hij richt zijn pijlen nu vooral op de corrumperende acties van oliemaatschappijen in ontwikkelingslanden. Door het bevorderen van transparantie wil hij regeringen verantwoordelijk houden voor hoe ze hun geld besteden.

Soros heeft wat dat betreft een belangrijke bondgenoot in de Europese Commissie. Het dagelijks bestuur van de EU wil oliemaatschappijen en mijnbouwbedrijven verplichten hun betalingen aan de landen waar ze grondstoffen winnen, openbaar te maken. De Nederlandse overheid en Shell vinden de eisen te gedetailleerd en zeggen dat het inzichtelijk maken van de geldstromen veel te veel geld kost.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rattenplaag
11 jaren geleden

Dit zijn de grootste graaiers van alle landen Nederland koningsklijke 100 miljarden verdwijnen als. sneeuw voor de zon en wie is de baas dat is Trix’

ron
11 jaren geleden

Wat zou Frits Bolkestein (VVD) hier over te zeggen hebben? Hij heeft 16 jaar voor de Shell gewerkt (1960-1976) in o.a. in Zuid Amerika en Indonesië. En hij was Nederlands en Europees politicus: van staatssecretaris, minister tot Europees Commissaris van mededinging.
En natuurlijk niet te vergeten voormalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA). Van 1988 tot 1998 was hij werkzaam in de top van de Shell.
Zij kennen alle ‘ins en outs’, maar zijn ook ziende blind. Dus Nieuwsuur, waar wacht u op?