10

ALMELO – Vanwege een sponsorcontract met Urenco weigert de directie van de openbare bibliotheek in Almelo een duurzame tentoonstelling gericht tegen de activiteiten van datzelfde bedrijf.

Het in de bibliotheek geplande symposium ‘Urenco, een bedrijf met wereldwijde uitstraling’, gekoppeld aan een tentoonstelling over een historische demonstratie in Almelo tegen kernenergie en Urenco, is op het laatste moment afgelast. De directie van de bieb vindt het ongepast ruimte te bieden aan ‘eenzijdige anti-Urenco activiteiten’, zo werd de organisatoren maandag via e-mail medegedeeld.

Directeur Gert-Jan Sweep van de bibliotheek, middels gemeenschapsgeld in stand gehouden en dus publiek bezit, meldt vandaag op RTV Oost dat, hoewel hij zelf niet over de zaalverhuur gaat, gemeend heeft het symposium te moeten verbieden omdat de strekking daarvan, gericht tegen de hoofdsponsor, indruist tegen de belangen van ‘zijn’ bibliotheek. Volgens Sweep is het verbod door hem zelf ingesteld en dus niet op aandrang van Urenco, zoals stichting Laka eerder vandaag liet weten.

Tijdens het symposium, dat gepland stond op 2 maart, zouden de milieu- en sociaal-economische aspecten van uraniummijnbouw in uiteenlopende landen aan de orde worden gesteld. De vestiging van Urenco in Almelo verrijkt sinds 1973 uranium dat dient als brandstof voor de productie van omstreden kernenergie. Bij dit verrijkingsproces blijft verarmd uranium over in de vorm van levensgevaarlijk restmateriaal.

Jan Peters van stichting Vedan, een van de initiatiefnemers van het symposium en de expositie, snapt niet waarom de directie van de bibliotheek zwicht voor de belangen van sponsor Urenco. “De openbare bibliotheek blijkt toch niet zo openbaar te zijn als ik dacht. Juist een instelling als de bibliotheek zou nooit mee moeten werken aan een dergelijke vorm van zelfcensuur”, laat hij weten.

“Het is niet bepaald een feest voor de geest als een bedrijf als Urenco kan bepalen welke informatie ons bereikt”, zegt Dirk Bannink van stichting Laka, mede-organisator van de tentoonstelling en het symposium. De lokale fractie van GL is van zins de gemeenteraad om opheldering te vragen. “Dit kan absoluut niet!”, aldus GL-fractielid Hans Buitenweg.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pietje precies
11 jaren geleden

Straks worden ook alle wetenschappelijk werken over groene energie vervangen door positieve werken en resultaten van de Uranium fabrikant.

hugo gietelink
11 jaren geleden

Geboren en opgegroeid in Almelo heb ik 35 jaar terug actief meegedaan met acties rond protesten tegen uitbreiding van kernenergie en ook meegelopen in de grote demonstratie. Deze acties waren zeker voor Almelose begrippen zeer indrukwekkend, een uniek stuk sociale geschiedenis. Dat uitgerekend de Almelose bibliotheek een symposium en expositie hierover boycot is diep triest. Hoe geinteresseerd ben je dan in je eigen geschiedenis ? Dat dit is gedaan met het oog op het financiële belang dat Urenco als sponsor voor de bibliotheek bijdraagt maakt de appel nog zuurder. Een lelijke vlek op het openbare karakter van de bibliotheek. Tijd voor nieuwe acties in Almelo. 

9 jaren geleden

ja, nu komt de oude aap weer uit de mouw : schijnheiligheid troef .
nee urenco deed niets ?
reken er maar op dat er het volgende jaar getornd zou worden aan de sponsorgelden .
het is dus nog steeds zo : wiens brood men eet : diens woord men spreekt .
in het kader van de recente gebeurtenissen in parijs , is die directeur die jihadist / moordenaar , die het vrije woord /en meer en andere informatie doodt .