De vermoedelijke testlocatie van de kernproef in Noord-Korea
De vermoedelijke testlocatie van de kernproef in Noord-Korea

PYONGYANG – De regering van Noord-Korea heeft maandagnacht in het noorden van het land een ondergrondse kernproef uitgevoerd. De proef wordt internationaal scherp veroordeeld.

De Amerikaanse geologische dienst USGS registreerde de afgelopen nacht een aardbeving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter in het noordoosten van Noord-Korea. Volgens de Noord-Koreaanse autoriteiten is de kernbom ‘succesvol’ rond het middaguur lokale tijd ondergronds tot ontploffing gebracht. De locatie zou dezelfde berg zijn waar ook in 2006 en 2009 kernproeven werden uitgevoerd.

Zuid-Korea heeft naar aanleiding van de kernproef de VN-Veiligheidsraad bijeen geroepen. Met de kernproef hebben de Noord-Koreanen het bevel van de Verenigde Naties om te stoppen met het bouwen van kernwapens genegeerd. De Veiligheidsraad komt vanmiddag om 15.00 uur in een spoedzitting bijeen. Noord-Korea heeft volgens Zuid-Korea gedurende de afgelopen drie weken diverse malen aangegeven dat het een kernproef ging uitvoeren.

Volgens onderzoeksjournalist Martin Broek zet deze kernproef de regionale veiligheid in Azië op het spel. ‘Nu wordt het zaak Noord-Korea diplomatiek onder druk te zetten met de eis af te zien van verdere ontwikkeling van het atoomprogramma en de kernproeven’, schrijft Broek op zijn weblog. ‘De onmiddellijke veroordeling door Beijing biedt daarvoor aanknopingspunten. Beijing is immers de belangrijkste buitenlandse steunpilaar voor het Koreaanse regime.’

Broek plaatst hierbij wel een kanttekening. ‘Politieke druk op Noord-Korea mag niet los worden gezien van art. IV uit het NPT-verdrag waarin de lidstaten – met alle mitsen en maren – zichzelf de opdracht geven tot nucleaire ontwapening.’ In de Asia Pacific regio pleiten mensenrechtenorganisaties reeds jarenlang voor ontwapening door landen als India, China, Rusland en de VS die kernwapens in deze regio hebben gestationeerd. Ook Japan is in korte tijd in staat een kernwapen te produceren, aldus Broek.

Naast de kernproef in Noord-Korea werden er de afgelopen decennia ruim 2000 proeven uitgevoerd door de acht kernmachten. De VS is – uiteraard – koploper met 1054 proeven, gevolgd door Rusland dat 715 proeven uitvoerde. Frankrijk (210), Groot-Brittannië (45) en China (45) bezetten de derde tot en met vijfde plaats. India (5 of 6), Pakistan (3 tot 6) en Noord-Korea (3) staan onderaan in deze top 8 der verderfelijke kernmachten.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties