11

AMSTERDAM – Zeven Nederlandse banken investeren gezamenlijk ruim anderhalf miljard euro in twintig producenten van kernwapens. ASN, NIBC en Triodos Bank zijn kernwapenvrij.

Nederland wil samen met de rest van Europa dat de VN-Veiligheidsraad besluit tot strengere sancties tegen Noord-Korea. Dat zegt minister Timmermans (PvdA) die de kernproef van Noord-Korea van maandagnacht een onverantwoorde provocatie noemde. Een dergelijke daadkrachtige opstelling ontbreekt als het gaat om het handelen van het Nederlandse bankwezen, dat geld investeert in de productie van kernwapens.

Je zou de opstelling van de Nederlandse overheid hypocriet kunnen noemen, een gevalletje pot verwijt de ketel. ABN AMRO, Aegon, ING, Delta Lloyd, Rabobank Groep, SNS Reaal en Van Lanschot profiteren allemaal van de financiële dienstverlening aan wapenbedrijven die kernwapens produceren. En dat met geld bijeen gebracht door burgers die daar wellicht ernstig bezwaar tegen maken. Wijziging van bankinstelling zou het logische gevolg moeten zijn.

De ING beheert aandelen en obligaties van 20 verschillende kernwapenproducenten met een totale waarde van ruim 658 miljoen euro, zo meldt de Eerlijke Bankwijzer. Aegon beheert aandelen en obligaties van 18 verschillende kernwapenproducenten en bij de Rabobank gaat het om 15 bedrijven. Drie van de tien onderzochte bankgroepen, ASN, NIBC en Triodos Bank, hadden met geen enkele kernwapenproducent een financiële relatie.

De Eerlijke Bankwijzer roept banken op alle vormen van investeringen in bedrijven die zich bezighouden met kernwapens uit te sluiten en duidelijk en transparant te zijn over hun wapenbeleid. Delta Lloyd liet naar aanleiding van het onderzoek al weten investeringen in kernwapenproducenten voortaan uit te zullen sluiten. SNS Reaal zegt nader onderzoek te doen naar het bedrijf waarin een investering gevonden is.

Van de 22 kernwapenproducenten waarop het onderzoek, uitgevoerd door Profunda, zich richt, blijken er 21 betrokken bij het kernwapenprogramma van één of meerdere landen die het Non-Proliferatie Verdrag ondertekend hebben. Slechts van één bedrijf, Larsen & Toubro, is ons bekend dat het betrokken is bij de productie van kernwapens voor een land (India) dat het Non-Proliferatie Verdrag niet ondertekend heeft.

Twee van de onderzochte bankgroepen – ING Groep en Rabobank Groep – hebben een financiële relatie met Larsen & Toubro, en dus met een kernwapenproducent die kernwapens produceert voor een land dat het Non-Proliferatie Verdrag niet ondertekend heeft. Rabobank geeft in reactie op het onderzoek aan dat zij denkt vanaf maart 2013 geen financiële banden meer te hebben met bedrijven die niet aan het Rabobank-beleid voldoen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties