12

AMSTERDAM – Het voorarrest moet grotendeels verdwijnen en beperkt worden tot zeer ernstige verdenkingen met vluchtgevaar. Dat bepleit filosoof Ab Gietelink.

De man die op Prinsjesdag 2010 een waxinehouder naar de Gouden Koets gooide, heeft uiteindelijk bijna twee jaar in voorarrest gezeten. Eerder deze maand werd deze verdachte uiteindelijk in hoger beroep veroordeeld tot vijf maanden gevangenisstraf. Samen met zijn advocaat is hij in cassatie tegen de uitspraak gegaan om uiteindelijk een schadevergoeding te eisen voor de dagen die hij ten onrechte in detentie heeft vast gezeten.

Het is een opvallend voorbeeld waarmee wordt aangetoond dat de Nederlandse rechtsstaat binnen twee decennia afgegleden is van progressieve gidsnatie tot een van de strengst straffende naties in de westerse wereld, zo stelt Ab Gietelink in de Volkskrant. De praktijk dat verdachten in afwachting van aanklacht en proces steeds vaker alvast in de cel worden gezet, acht hij niet alleen juridisch laakbaar, maar ook moreel verwerpelijk.

‘De politiek heeft, mede onder druk van verontwaardigde media en een boze publieke opinie, de afgelopen jaren een reeks aan maatregelen genomen, die de rechtsbescherming van burgers en verdachten op extreme wijze hebben uitgekleed’, vindt Gietelink. Uit het rapport European judicial systems van de Raad van Europa over 46 landen (2012) blijkt dat Nederland nu het strengste strafklimaat van Noordwest-Europa heeft met percentueel twee keer zoveel gevangenen als in omliggende landen.

Gietelink vindt de harde cijfers over voorarrest bij minderjarigen ronduit beschamend. Uit cijfers van het Ministerie van Veiligheid en Justitie en Defence for Children blijkt dat in 2011 zes keer zoveel jongeren in voorarrest (1559) als na veroordeling in detentie (252) in de cel hebben doorgebracht. Op 1 januari 2012 zat 74 procent van de jongeren in een justitiële jeugdinrichting met de titel ‘voorarrest’. ‘Voorarrest moet grotendeels verdwijnen en beperkt worden tot zeer ernstige verdenkingen met vluchtgevaar’, concludeert Gietelink.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties