de waard

Hoe snel kan het gaan om een muzikale uitgave samen te stellen? Soms moet je er niet over nadenken en het gewoon laten gebeuren en je laten inspireren door het moment daar. Frans de Waard schreef een recensie van Enantiobiosis 1, welke is uitgebracht door Bob Heaven’s tape. Deze tape, die vier tracks van 15 minuten bevat, samengesteld door Drekka, Lather, Charnel House en Kyle Willey, nodigt je uit om er zelf mee aan de slag te gaan en de composities te mixen met een viersporen-cassettedeck.

Zo gezegd, zo gedaan. Een paar dagen later dook Frans de Waard, maker van experimentele elektronische muziek, met deze tape de Geluidwerkplaats Extrapool in. De spontane opnames, samengesteld met twee tapedecks, een mixer en wat geluidseffecten, hebben geleid tot negen nieuwe nummers die zijn uitgebracht op 23 cd-r’s. Ze maken deel uit van de Orphanology-serie van Bluesanct en zijn inmiddels uitverkocht, maar de nummers zijn nog wel te downloaden.

De titelloze werkjes variëren in sfeer en opbouw. De korte nummers van nog geen 15 seconden verrassen qua opbouw. Binnen no-time heeft De Waard zijn punt gemaakt. Enkel wat ruis en een toon, en klaar is de compositie. Pure geluidskunst in een notendop. Sommige nummers hebben een abstracte ambient sfeer, anderen zijn meer noise gerelateerd, zoals Untitled V, een intens nummer met een almaar doorgaande geluidslaag en minimale veranderingen.

De laatste tracks resulteren in een potpourri van meerdere experimentele muzieklagen. De kracht van One Day I Got A Four Track Tape And Decided To Do My Own Mix zit ‘m in de dreigende sfeer van de tracks, die zo nu en dan wordt afgewisseld door ultra-korte nummers. De diverse lagen van de muziek maakt de cd-r avontuurlijk, een lust voor het oor.

Jan Kees Helms

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties