14

BUENOS AIRES – Het huisarrest voor de circa 400 van misdaden tegen de menselijkheid verdachte Argentijnen werkt niet. Diverse verdachten werden de afgelopen weken op straat gesignaleerd.

Momenteel worden 813 Argentijnen verdacht voor misdaden tegen de menselijkheid gepleegd tijdens de Videla-dictatuur (1976-1983). Daarvan heeft bijna 38 procent huisarrest. De rechter kan dat regime toekennen aan wie berecht wordt of al veroordeeld is, ouder is dan 70 jaar, terminaal ziek is of gezondheidsproblemen heeft die niet in de gevangenis kunnen worden behandeld.

Maar het opgelegde huisarrest wordt niet nageleefd, terwijl de Argentijnse overheid deze vorm van detentie niet controleert. Zo werd Carlos Hidalgo Garzón, een voormalig agent van de militaire inlichtingendienst, vorige maand gesignaleerd terwijl hij door Buenos Aires fietste. Hij wordt verdacht van het plegen van 200 misdaden en is al eerder veroordeeld voor de illegale adoptie van Laura Catalina de Sanctis, dochter van een vermist paar.

Het was nota bene De Sanctis zelf die de man, al fietsend door Buenos Aires, herkende. Hij stond onder huisarrest in een geriatrisch centrum. De Sanctis stapte vervolgens naar het gerecht, met als gevolg dat het huisarrest inmiddels is ingetrokken en Hidalgo op een ziekenafdeling van een gevangenis is ondergebracht.

Deze maand werd gynaecoloog Jorge Luis Magnacco door een medewerker van de mensenrechtenorganisatie Hijos gefilmd terwijl hij met zijn vrouw aan het winkelen was en een restaurant bezocht. Magnacco is reeds veroordeeld voor de diefstal van minderjarigen. Hij staat terecht voor de vele bevallingen die hij uitvoerde in de Mechanicaschool van de Marine (ESMA), het beruchte detentie- en martelcentrum in Buenos Aires. Ook hij zit nu in de gevangenis.

Mensenrechtenorganisaties zijn op zich niet tegen het huisarrest, maar dit dient gecontroleerd te worden. Het is de rechtbank die moet nagaan of het huisarrest wordt gerespecteerd, zegt advocaat Alan Iud van de Vereniging van Grootmoeders van de Plaza de Mayo, een organisatie die kinderen kleinkinderen opspoort die tijdens de dictatuur verdwenen zijn. Dat kan geschieden via een verrassingsbezoek, een telefonische oproep of bewaking.

Eerder deze maand werd bekend dat de sinds september 2009 in voorarrest zittende oud-Transavia-piloot Julio Poch de uitspraak in het Argentijnse megaproces over de zogenoemde dodenvluchten onder vrijheid of huisarrest af wil wachten. Poch mag op 18 februari zijn openingsverklaring in het omvangrijke proces afleggen. Daarna is het woord aan zijn Argentijnse advocaat Gerardo Ibanez, die een verzoek tot vrijlating zal indienen.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties