Jorge Zorreguieta met zijn vrouw Maria del Carmen Cerruti, 2009
Jorge Zorreguieta met zijn vrouw Maria del Carmen Cerruti, 2009

BUENOS AIRES – De rechtszaak die tegen Jorge Zorreguieta wordt voorbereid, loopt gevaar als hij getuigt in een ander proces over mensenrechtenschendingen tijdens de junta.

Donderdag werd bekend dat advocaat Pablo Llonto Zorreguieta wil oproepen als getuige in een zaak over de clandestiene gevangenis op het militaire complex Campo de Mayo. Llonto is ervan overtuigd dat Zorreguieta heeft geprobeerd een gedetineerde met de achternaam Dominguez vrij te krijgen uit het kamp. Dat zou volgens hem blijken uit een interview met de Nederlandse journalist Jan Thielen, die Zorreguieta in 2001 uitgebreid sprak voor een boek dat hij schreef.

Rodolfo Yanzón, de advocaat die een rechtszaak voorbereidt tegen Zorreguieta vanwege diens betrokkenheid bij de Videla-dictatuur in hoedanigheid van minister van Landbouw, vindt het dom om een medeplichtige op te roepen voor een getuigenis, zo meldt persbureau Novum. Het zou de vervolging van Zorreguieta in gevaar kunnen brengen.

In het clandestiene detentiecentrum op de militaire basis Campo de Mayo hielden militairen in de jaren ’70 naar schatting 5000 mensen vast. Velen van hen overleefden dat niet. Advocaat Llonto verwijst naar een interview uit 2001 van Zorreguieta met een Nederlandse journalist. Zorreguieta zou hebben verteld dat hij tijdens de dictatuur een bevriende kennis hielp bevrijden uit het detentiecentrum. Het zou gaan om een medewerker van de Graanbeurs in Buenos Aires met de achternaam Dominguez.

Llonto wil graag meer weten over deze Dominguez. Zoals: wanneer heeft Zorreguieta zich ingezet om deze persoon vrij te krijgen, bij wie heeft hij toen aangeklopt en wie was deze Dominguez eigenlijk? Ook wil de Argentijnse raadsman weten of Zorreguieta persoonlijk naar het detentiecentrum is gegaan en of hij Dominguez na diens bevrijding heeft gesproken over zijn tijd in Campo de Mayo.

De federale rechter heeft tot eind deze week de tijd om op het getuigenis-verzoek van Llonto te reageren. Yanzón wil op zijn beurt Maxima’s vader vervolgen omdat hij denkt dat hij als minister van Landbouw tijdens het Videlaregime (1976-1983) afwist van de verdwijningen op het INTA-instituut. De definitieve beslissing of Zorreguieta zelf vervolgd wordt kan nog maanden duren.

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties