barbara_baarsma

Ze zijn niet weg te slaan van het televisiescherm, de hoogleraren die in de studio tussen neus en lippen door het verloop van de economische crisis voorspellen. Neem nou Barbara Baarsma, hoogleraar Marktwerking annex onderzoeker van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Onafhankelijk wetenschapper? Sinds de crisis zijn economen keihard door de mand gevallen als zijnde buikspreekpoppen van politici, en andersom natuurlijk. De onderlinge band tussen de twee beroepsgroepen is dermate innig dat je ze moeilijk uit elkaar kunt houden. Waarschijnlijk is dat wel het hoofdprobleem van de crisis.

De populariteit van Baarsma lijdt er niet onder. Integendeel, vele malen per jaar zit zij als gast in DWDD knus met Matthijs te kwebbelen. Soms verneem je daarover een kritische noot, bijvoorbeeld als er wordt beweerd dat haar politieke kleur de wetenschappelijke professionaliteit beïnvloedt. ‘Zij behoort tot het centrum-rechtse intellectuele establishment‘, schrijft historicus Han van der Horst wanneer hij dieper in gaat op de wetenschappelijke kwaliteiten van de hoogleraar. Daar komt bij dat zij zelf geen blad voor de mond neemt over haar intense liefde voor een absolute vrije markt, die ze echter niet ziet als een politieke voorkeur maar als een ijzeren wetenschappelijke logica waar je niet omheen kunt.

De UvA, het aloude bolwerk van onafhankelijke geesten, ziet het trouwens ook niet als een probleem. De ideologie van het bedrijfsleven – op zich niets op tegen, maar geen wetenschap en hoort dan ook niet thuis op de universiteit – heeft zich sinds jaar en dag genesteld in de faculteit Economie en Bedrijfskunde. In haar oratie als bijzonder hoogleraar betoogde Baarsma voor afschaffing van het minimumloon en ontslagbescherming. Immers, de enige manier om de arbeidsmarkt vlot te trekken. Wat anders? Haar opvatting ‘voor economen is marktwerking al eeuwenlang een neutraal instrument, dat helaas is gemoraliseerd’ doet vermoeden dat zij verlangt naar de tijd van Charles Dickens.

Zoals alle markteconomen kijkt Baarsma ook vaak in de toekomst voor ons, en om niet sloom over te komen, distantieert ze zich van politici die nog in het verleden van de verzorgingsstaat leven. Op de website van het onderzoeksinstituut SEO, waar zij directeur van is, schrijft ze dat de economische crisis in Europa voorlopig nog niet is opgelost omdat dit vooral een politieke crisis betreft. Over het al te vrije spel waar de markt jarenlang ruimte voor kreeg, voornaamste reden van de crisis en eeuwenlang aanbevolen door markteconomen als zijzelf, zwijgt ze. Maar misschien ziet ze dat ook niet, want zelfkritiek past immers niet in de ijzeren logica van een absolute winnaar.

SEO Economisch Onderzoek heeft menig onderzoek naar de bijstand uitgevoerd in opdracht voor het Ministerie van Sociale Zaken, Divosa, Dienst Werk en Inkomen, Raad voor Werk en Inkomen etc. Onderstaand filmpje van het tv-programma Nieuwsuur toont hoe Baarsma achter haar twee computerschermen met grafieken uitlegt dat het prima is werklozen te verplichten om te werken met behoud van uitkering. Goed voor de arbeidsmarkt, goed voor de economie, goed voor de mensen zelf. Terwijl ze tegelijkertijd beweert dat er alleen ‘anekdotisch bewijs’ is – oftewel ‘enkele verhalen’ – dat bestaande arbeid daardoor wordt verdrongen.

De talrijke verhalen van de SP, FNV en Bijstandsbond over misstanden zijn voor de hoogleraar geen empirisch bewijs. Empirisch bewijs is slechts wat zich in haar computer bevindt. Voor de camera heeft Baarsma een hapklare conclusie paraat, die ze als Bekende Nederlander op overtuigende wijze voor het studiolicht brengt, maar ze heeft niet de moeite genomen om het te onderzoeken. De omtrekkende beweging die ze maakt – aan de ene kant misstanden ontkennen, aan de andere kant zich uitspreken voor dwangmaatregelen die misstanden in de hand werken – maakt prof. dr. Baarsma tot een hyena van de vrije markt.

Ron Kretzschmar

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ik
11 jaren geleden

Er was een tijd dat er verschil was tussen de UVA en de VU.
Heden raast de eerst genoemde met veel geweld en hoge snelheid de 2de voorbij met uiterst rechtse gevoelens,
oh nee, uh zgn. wetenschapenlijk onderzoek, uh, of je wordt lust!

Hein
11 jaren geleden

Economie is geen wetenschap – punt – Dat Universiteiten al lange tijd moeite doen om het tegendeel te pretenderen is een economisch gegeven en bewijst dat wetenschapsbeoefening daar ( al te lang ) geen prioriteit is.

flo
11 jaren geleden

Universiteiten zijn tegenwoordig vergeven van de Baarsma’s. Studenten worden opgeleid met de gedachte dat ze met wetenschap bezig zijn.
Je zou het kunnen vergelijken met de finale van een wedstrijd in de Champions League waar de scheidsrechter het elftal dat met 4-0 voor staat nog eens gaat steunen door met ze mee te voetballen.
Onlogische mensen. Hun credo is ‘je moet de markt zijn werk laten doen.’ Wat let u mevrouw Baarsma, ga met uw collega’s dan een normale baan in het bedrijfsleven zoeken. Komt er tegelijk wat meer financiële ruimte voor studenten.

Ron Smit
11 jaren geleden

De bezem er door bij de universiteiten.
Laten al die hufters die ‘vrije markt’ prediken direct de universiteit verlaten en zich op de ‘vrije markt’ begeven voor hun brood.

John Zwart
11 jaren geleden

Iedereen komt slechts met de halve waarheid. Het  probleem zit bij die mensen die het bestaan van de andere helft glashard ontkennen. Er is natuurlijk een ongelijk speelveld. De zwakkere partij behoeft enige bescherming. De ontkenners daarvan leven met oogkleppen op en denderen voort op enkelspoor langs onbewaakte overgangen. Maar pamperen moet ook worden vermeden, en vreten van twee walletjes bestraft.

Remko
11 jaren geleden

Economie is geen exacte wetenschap. Het is modellen en voorspellen. Daarbij zorgen de spelregels van conventioneel geld, dat uit lucht geschapen wordt en geen reële waarde vertegenwoordigd, voor een constante stroom van arm naar rijk. En dit wereldwijd. De taak van politiek zou moeten zijn regelen en herverdelen, en dat doen ze juist veel minder. Here’s the race tot the bottom.