16

Voor King Ayisoba was het tijd om een ‘big cassette’ (elpee) te maken. Deze uit Ghana afkomstige muzikant zag tijdens een recente Europese tournee met de Nederlandse muzikant Zea dat dj’s lp’s draaiden die ook nog eens verkocht werden aan het aanwezige publiek. In zijn land is dat anders. Zijn Modern Ghanaians is één van de best verkochte cassettes in het noordelijk deel van Ghana. Na de tour besloot hij samen met Arnold de Boer (Zea en The Ex) om een elpee samen te stellen en uit te brengen op Makkum Records, het label van de zanger/gitarist van The Ex.

King Ayisoba is geboren in 1975 en groeide op in een klein Ghanees dorp. Hij nam overal zijn kologo, een tweesnarige traditonele gitaar, mee en oefende erop terwijl zijn familie de schapen liet grazen in de velden. Na voldoende geoefend te hebben, trad hij op in lokale bars, op markten en in de grote steden van Ghana. In 2006 kwam bovengenoemde cassette uit, waarvan het nummer ‘I want to see you my father’ een grote hit werd. Vaders dienen meer verantwoordelijkheid te nemen in plaats van al hun geld uit te geven aan vriendinnetjes, is de boodschap ervan.

De muziek van de elpee Modern Ghanaians is afkomstig van de gelijknamige cassette en Africa. Het is een uitgebalanceerde mix van traditionele kologo-muziek en elektronica, drums, blaasinstrumenten, toetsen, bas, rap en zang. Het werk van King Ayisoba wordt gekenmerkt door een sterke percussieve inslag, doorgaande en opzwepende zang en een mix van Engelstalig en de Afrikaanse talen Twi en Frafra.

Zijn grootste verdienste is dat hij moderne muziekstijlen weet te vermengen met traditionele muziek, waardoor deze laatstgenoemde nieuwe dimensies krijgt, niet verstoft. Het is mooi dat Makkum Records muziek uit Ghana verder helpt te ontwikkelen. Geheel in lijn met het werk van The Ex, een band die al jarenlang samenwerkt met muzikanten uit allerlei windstreken.

Jan Kees Helms

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties