19

HILVERSUM – RTL Nieuws zegt in het bezit te zijn gekomen van een lange lijst met medische missers en ongelukken in de zorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aangifte gedaan vanwege het lekken.

De meldingen zijn gedaan door zorginstellingen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en gaan onder meer over chirurgen die grote fouten maken op de operatiekamer, huisartsen die patiënten niet goed onderzoeken en meldkamers die de ambulance naar een verkeerd adres sturen. “De lijst biedt voor het eerst een uniek inzicht in wat er waar vaak fout gaat in onze ziekenhuizen, spreek- en behandelkamers”, meldt RTL Nieuws.

Het gaat om zo’n duizend meldingen betreffende seksueel misbruik, zelfmoordpogingen, verwaarlozing van ouderen, ongelukken in operatiekamers en ook grote fouten door medisch personeel. In meer dan 700 gevallen staan patiënten met naam en toenaam gemeld. En er worden 300 overlijdensgevallen genoemd. Misdiagnose komt op de lijst het meest voor als oorzaak van complicaties bij patiënten. In 63 gevallen leidt misdiagnose zelfs tot overlijden.

Het feit dat deze lijst in handen is gekomen van RTL Nieuws is zeer pijnlijk voor de Inspectie. “Dit soort informatie hoort veilig opgeborgen te liggen bij de inspectie. Dat dit rondslingert kan al een strafbaar feit zijn, en roept tenminste vragen op of vertrouwelijke medische informatie wel goed wordt bewaard door de inspectie, uitgerekend de instantie die moet toezien op de kwaliteit van de gezondheidszorg.”

De Inspectie wil overigens inhoudelijk niet reageren, maar geeft aan dat het om ‘zeer privacygevoelige’ informatie gaat. De Inspectie heeft ook aangifte gedaan en vraagt de politie dit te onderzoeken. Over de herkomst van de lijst doet RTL Nieuws geen mededelingen. RTL Nieuws bericht over het bestaan van de documenten vanwege het grote maatschappelijke belang ervan. “We hebben kennis genomen van de aangifte door de inspectie,” aldus de hoofdredactie in een persbericht.

Sinds juli vorig jaar kunnen patiënten zien of artsen en verpleegkundigen wel eens bestraft zijn voor medische missers. In het ‘BIG-register’ wordt vermeld welke fouten zorgverleners maakten en wat voor straf ze daarvoor hebben gekregen. Dat kan variëren van een boete of een berisping tot een schorsing of zelfs een beroepsverbod dat is opgelegd door het Medisch Tuchtcollege.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bas van Stapelberg
11 jaren geleden

Het is nog steeds een enorm overbetaald en over het paard getilde beroepsgroep. Trouwens alleen in Nederland en Duitsland het geval, in iedere andere land is het een gewoon beroep waar niet tegen op  wordt gekeken. Trouwens ook totaal overbodig want iemand met een TU opleiding heeft wel meer in zijn mars dan artsen. Door het op een voetstuk plaatsen en het toestaan, door inspectie, van het in de doofpot stoppen van hun dodelijke fouten zijn deze lui onaantastbaar geworden en zullen dit in het hypocriete Nederland ook blijven.