17

PIJNACKER – Met een handtekeningenactie proberen natuurorganisaties de directie van de Intratuin-vestiging in Delfland over te halen te stoppen met de verkoop van bestrijdingsmiddelen die tot bijensterfte leiden.

Zogeheten neonicotoine-insecticiden, waarvan imidacloprid de meest gebruikte is, zijn bestrijdingsmiddelen die in andere landen verboden zijn, worden in Nederland bij doe-het-zelf zaken zoals Intratuin verkocht. Onlangs werd door nieuw wetenschappelijk onderzoek nog eens bevestigd dat deze middelen bijzonder schadelijk zijn voor honingbijen, wilde bijen en hommels. De afgelopen jaren is in ons land 30 procent van het bijenbestand te gronde gegaan.

Bij Intratuin Pijnacker worden producten verkocht van o.a. Bayer Garden waarin neonicotoine-insecticiden voor komen. Het gaat hier met name om de middelen tegen luizen en spint. In het oppervlaktewater van Delfland wordt tot 10.000 keer de toegestane norm van deze stoffen aangetroffen. Volgens Milieudefensie, de Imkervereniging Westland en de Natuurhistorische Vereniging afdeling Delfland (KNNV) toont dit aan dat particulieren veel te hoge dosissen van het gif toepassen.

De natuurorganisaties zijn dan ook een handtekeningenactie gestart waarmee Intratuin Pijnacker gevraagd wordt onmiddellijk te stoppen met de verkoop van de gewraakte bestrijdingsmiddelen. ‘Gezien de funeste gevolgen voor het bijenbestand en de desastreuze vervolgeffecten op het milieu en de voedselvoorziening, verzoek ik u met klem de verkoop van gevaarlijke producten voor bijen vandaag nog te staken om zo uw bijdrage te leveren aan de oplossing van het bijensterfteprobleem’, zo vermeldt de petitie.

Milieudefensie afdeling Arnhem ging de initiatiefnemers in Delfland voor. Intratuin, met 55 vestigingen in Nederland en 5 in België, heeft inmiddels gezegd dat zij de gevaarlijke middelen niet uit de schappen haalt zolang deze niet wettelijk verboden worden. Intratuin gaat wel aan de klant informatie over de gevaarlijke middelen geven. Hiermee schuift zij haar verantwoordelijkheid af, vindt Milieudefensie Arnhem.

In Brussel wordt ‘gewerkt’ aan een tijdelijk verbod op bepaalde bestrijdingsmiddelen. Het gaat om middelen die gebruikt worden bij gewassen als mais en granen en die aantrekkelijk zijn voor bijen en hommels, maar die schadelijk blijken te zijn voor de insecten. Het dagelijks bestuur van de EU vraagt de lidstaten om voor een periode van 2 jaar deze middelen (neonicotinoiden) te weren. Mogelijk dat het verbod in de zomer van kracht wordt. De lidstaten moeten nog met de plannen instemmen.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

19 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
arash pardisban
11 jaren geleden

Het verkoop & gebruik van pesticiden moeten gestopt worden.

Kees
11 jaren geleden

Mijn reactie kan erg kort zijn: Zonder bijen zijn wij mensen aan de beurt om uit te sterven.
Met een vriendelijke groet,
Kees

Flip
11 jaren geleden
Antwoord aan  Kees

Lulkoek!
next.checkt: ‘Als de bij uitsterft volgt de mensheid binnen twee jaar’
http://www.nrcnext.nl/blog/2012/09/18/als-de-bij-uitsterft-volgt-de-mensheid-binnen-twee-jaar/

Aad
11 jaren geleden
Antwoord aan  Flip

Flip, je doet dit af als lulkoek, en dat is het ook. Maar daarmee bagatelliseer je meteen ook het probleem. Wil je dat?
In de conclusie van next.checkt staat : “Op de vraag of het volledig uitsterven van de bijen een ramp zou zijn voor de wereldvoedselvoorziening is het antwoord ‘ja’. De productie zou naar schatting met 10 procent teruglopen, wat op veel plekken in de wereld tot schaarste zou leiden. Bovendien zou de variatie in het voedselaanbod flink afnemen, omdat groente en vooral fruit voor een belangrijk deel afhankelijk zijn van bestuiving door bijen”.
Moeten we dan maar net doen alsof er niks aan de hand is?

cecile
11 jaren geleden

Dat Bayer behoort tot de gewetenloze bedrijven is al sinds de jaren ’40 duidelijk. Intratuin moet nu maar worden toegevoegd aan dit lijstje. Net als ons ministerie van landbouw dat al 2 jaar weigert dit middel in de ban te doen.

Anne Marie,
11 jaren geleden

Het is gewoon verstandig om niet langer dit soort producten van Bayer te verkopen. Ook al weten we niet 100% zeker wat precies de oorzaak is van de bijensterfte. Wat betreft roken heeft het ook wel 25 jaar geduurd totdat we durfden te zeggen dat roken kanker veroorzaakt! Ook Intratuin moet op zoek naar andere middelen en misschien zelfs geen middelen.   

yvonne
11 jaren geleden

Waar zijn wij mee bezig! Maken wij niet all genoeg kapot? Ze gaan pas denken als het te laat is.

Daan
11 jaren geleden

Ehm….en wie zegt, dat deze stof zo hoog in het oppervlaktewater voorkomt door simpele consumenten? Zou het niet veel voordehandliggender zijn, dat dit komt door de tuinbouw in Delfland?!

Henk
11 jaren geleden
Antwoord aan  Daan

Exact mijn gedachte. De Intratuin verkoopt maximaal enkele honderden flesjes van dit soort pesticiden terwijl in de land- en tuinbouw er tanks vol over de gewassen wordt gespoten. Natuurlijk moet iedereen ophouden met het gebruik hiervan, maar de Intratuin levert hoogstwaarschijnlijk maar een zeer kleine bijdrage aan deze vergiftiging. Daarnaast wordt de massale bijensterfte vermoedelijk ook voor een groot deel veroorzaakt door het oprukken van een mijt die niets te maken heeft met dit middel.

Aad
11 jaren geleden
Antwoord aan  Henk

Waarom denk je dat die mijt de kans krijgt om op te rukken. Juist ja, omdat de bijenpopulatie verzwakt is. Het is wel erg makkelijk om de schuld te leggen bij een mijt die al miljoenen jaren bestaat.

truus
11 jaren geleden

toen zo’n 30 jaar geleden overal in het land glasbakken werden geplaatst, gingen er geluiden op dat ongewassen honing en jampotjes gevaarlijk waren voor bijen die er op aan trokken. daar hoor je nooit meer iets over omdat er anders teveel  glas bij het vuilnisafval komt. mensen zijn te lui om het glas eerst te wassen voordat het naar de glasbak gaat. 

Henk
11 jaren geleden
Antwoord aan  truus

Onzin. Glasbakken trekken alleen maar wespen en vliegen aan. HONINGBijen en hommels gaan af op gekleurde bloemen met een zogenaamd ultraviolet ‘bijenoogmerk’. http://nl.wikipedia.org/wiki/Honingbij

Greet
11 jaren geleden

wordt wakker en stop met het vernietigen van de natuur 

Peter
11 jaren geleden

Bayer is dat bedrijf wat de experimenten in Auschwitz heeft opgestart en gas leverde aan Hitler. Dat ze überhaupt nog bestaan is een raadsel en tegelijkertijd ben ik dus niet verbaasd gezien de geschiedenis van dit bedrijf

Frans
11 jaren geleden

Wie is aan zet? De consument/tuinder die het spul niet moet kopen? Of de overheid die het spul moet verbieden? Dat laatste is moeilijk nu Groen Links is gedecimeerd! De burgers krijgen de overheid die ze zelf kiezen. Dus moeten we het hebben van verstandige burgers die ophouden het spul te kopen. Hetzelfde geldt voor overmatig vlees eten of het gebruik van scrubbers met microplastics: de overheid gaat het niet aan banden leggen met de huidige stemverhouding. Dus mensen: neem zelf je verantwoordelijkheid en koop het niet langer. En stem de volgende keer op een groene politieke partij!     

Daan
11 jaren geleden

Ja Frans klopt helemaal, een beter milieu begint bij jezelf maar als je naar de gemiddelde nederlander/europeaan kijkt dan ben ik bang dat het helaas niet gaat werken, uiteindelijk misschien wel maar dat gaan wij met z’n allen niet meer mee maken.Zolang een regering het alleen maar over consumeren heeft dan vraag ik me af waar dit naartoe gaat. Volgens mij moeten ze het een keer over consuminderen hebben. Onze hele voedselketen is zo ingewikkeld ,net zoals onze economie ik doe mijn best maar heb er een hard hoofd in.

Jacob Lageveen
11 jaren geleden

De bijensterfte is bizar, en het is goed mogelijk dat dit door bepaalde pesticiden komt. Dat het zo grootschalig is kan volgens sommige wetenschappers ook door straling komen waar de bijen gevoelig voor zijn.

FM. de Graaf
11 jaren geleden

Bijensterfte is te belangrijk om niet te steunen

Flip
11 jaren geleden

Ik ondersteun ook bijensterfte.