20

BUENOS AIRES – De Argentijnse mensenrechtenorganisatie die nabestaanden van slachtoffers van de junta bijstaat, is boos over de aanwezigheid van de Nederlandse ambassadeur bij het proces tegen Julio Poch.

Julio Poch, de Argentijns-Nederlandse ex-Transavia-piloot die ervan wordt beschuldigd ‘dodenvluchten’ te hebben uitgevoerd tijdens de Videla-dictatuur, hield maandag een urenlang betoog voor de rechtbank in Buenos Aires om zijn onschuld te bepleiten. Tijdens zijn proces werd hij moreel gesteund door de Nederlandse ambassadeur Hein de Vries die zich in dezelfde ruimte ophield als de familieleden van de verdachte.

HIJOS veroordeelt de rol van De Vries. De mensenrechtenorganisatie verwacht dat Nederland tekst en uitleg geeft. ‘Totdat er een officiële verklaring is die het tegendeel aantoont is de boodschap dat Nederland genocideplegers begeleidt die terecht staan in Argentinië’, stelt HIJOS. Dat de Nederlandse ambassadeur zich onder de familieleden van de verdachte ophield ‘getuigt van slechte smaak’. De organisatie stoort zich ook aan de groet die De Vries zou hebben gebracht aan Poch.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet eerder bij monde van minister Timmermans (PvdA) weten achter het verzoek van Poch te staan om hangende het proces te worden vrijgelaten. Poch zit bijna 3,5 jaar in voorlopige hechtenis. Het is niet ongebruikelijk dat afgevaardigden van de ambassade in het buitenland aanwezig zijn bij rechtszaken tegen Nederlanders, maar De Vries bevond zich expliciet onder de familieleden van de verdachte.

Julio Poch zou als piloot dodenvluchten hebben uitgevoerd waarbij politieke tegenstanders van het Videla-regime gedrogeerd uit vliegtuigen in zee werden gegooid. Hij heeft dit altijd ontkend en zette dit maandag kracht bij met een uren durende verklaring. Zijn Argentijnse advocaat gaat waarschijnlijk nog deze week een schriftelijk verzoek tot vrijlating indienen. Hij zei dat na afloop van de zitting.

Het bewijs tegen Poch stoelt op uitspraken van ex-collega’s over een etentje op Bali. Poch zou daar gezegd hebben dat hij heeft meegedaan aan de dodenvluchten. De verdachte voerde maandag aan dat sommige collega’s veel hadden gedronken en hem mede daardoor verkeerd hebben begrepen. Verder probeerde Poch in zijn betoog met logboeken en vluchtgegevens aan te tonen dat hij tijdens de dictatuur alleen jachtvliegtuigen bestuurde.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties