messiah of eveil

mp3.mp3

Zelden dusdanige maniakale muziek gehoord. Messiah of Evil is, naast een psychedelische horrorfilm uit 1973, de muzikale uitlaatklep van Jail Flanagan uit de Verenigde Staten. Negen nummers vullen een cassette met ultra-snelle synthesizerpartijen, opzwepende beats en een gillende stem die een poging doet de operaklassiekers van een nieuw jasje te voorzien.

Het geheel verpakt in een hardplastic doosje dat een paar centimeter te klein is voor het cassettehoesje waarvan de teksten onleesbaar zijn. Gelukkig bleek Flanagan zo vriendelijk mij deze apart toe te sturen in een mailtje waardoor ik meer inzicht heb gekregen in de kronkelgeest van deze muzikant.

Het maniakale aan de muziek grijpt mij direct naar de strot en doet mij de cassette keer op keer omdraaien. De muziek rammelt aan alle kanten, kent invloeden van oude hardcore punk, opera, experimentele muziek en resulteert uiteindelijk gewoon in complete gekte. De teksten zijn zowel donker surrealistisch, kritisch over de consumptiemaatschappij als persoonlijk getint.

Messiah of Evil is radicaal: of je wordt erdoor geraakt of je haakt acuut af. Een tussenweg is er niet. In die zin heeft Jail Flanagan een mooie tape weten samen te stellen, volgt hij zijn instinct en doet onverschrokken zijn eigen ding.

Jan Kees Helms

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul
11 jaren geleden

“Geen tussenweg . . . ”
Ach ja over smaak valt niet te twisten. ik ken ook mensen die dat hebben met Jazz of Klassiek haha!