26

BRUSSEL – De Belgische minister van Volksgezondheid wil een verbod op gsm-reclame voor jongeren en een verkoopverbod voor kinderen onder de zeven jaar.

Al jarenlang discussiëren wetenschappers over de vraag of de elektromagnetische energie die een gsm uitstraalt al dan niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid. In 2011 vond het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) ‘beperkt bewijs om aan te nemen dat de straling mogelijk kankerverwekkend zou kunnen zijn.’ Daarbij zou het risico voor kinderen nog groter zijn omdat hun schedels groeien en gevormd worden.

Minister Laurette Onkelinx neemt nu het zekere voor het onzekere en wil in de eerste plaats de zwakste groep beschermen: jongeren en kinderen. De minister wil de publiciteit voor gsm’s voor een jong publiek (jonger dan veertien jaar) verbieden. Daarnaast komt er een verbod op de verkoop van gsm’s bedoeld voor kinderen jonger dan zeven jaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan mobieltjes met prentjes van Mickey Mouse erop.

Onkelinx gaat nog een stap verder. Ze wil dat verkopers van mobiele telefoons het maximale uitzendvermogen van de telefoon vermelden, de SAR of Specific Absorption Rate. Wanneer je een gsm met een lage SAR gebruikt, kun je bij slecht bereik minder worden blootgesteld aan straling dan wanneer je gsm hogere vermogens kan uitzenden. Door de SAR-waarde duidelijk te vermelden, heeft de consument zelf een keuze.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) is niet te spreken over het voorstel van de minister van Volksgezondheid. “Ouders die kinderen op de wereld zetten zijn daarvoor verantwoordelijk. Zij moeten er maar voor zorgen dat hun kind op jonge leeftijd geen gsm krijgt”, reageert het NSZ. “We vinden het onterecht dat commerciële activiteiten beknot worden omwille van een eenzijdige wetgeving die enkel de verkoper sanctioneert, zoals ook het geval is voor alcohol-, tabaks- en loterijproducten.”

In Frankrijk geldt reeds sinds 2010 een reclameverbod voor gsm voor kinderen van 12 jaar of jonger, terwijl het voor kinderen tot 14 jaar verboden om op school een mobiele telefoon te gebruiken. Landen als België, Duitsland en Engeland informeren hun bevolking over de gezondheidsrisico’s van mobiele telefoons en geven advies hoe de blootstelling aan straling kan worden verminderd. De Nederlandse overheid neemt geen voorzorgsmaatregelen uit vrees voor onnodige onrust.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
JR Schrader
11 jaren geleden

In Frankrijk is in 2010 al een wet aangenomen die het gebruik van mobiele telefoons op kinderdagverblijven en op lagere en middelbare scholen verbiedt! Zie:
http://www.jrschrader.nl/wetenschap-h/overheid/27-frans-parlement-verbiedt-mobieltjes-op-scholen-en-reclame-gericht-op-kinderen-jonger-dan-14

Volgens de geldende limieten voor elektromagnetische straling (die alleen maar beschermen tegen opwarming) zouden burgers zelfs probleemloos 24 uur per dag kunnen wonen, werken en slapen op twee meter afstand van een zendmast-antenne op vol vermogen.

Ik studeerde elektrotechniek en promoveerde aan de Universiteit Twente. Ik werkte daarna bij de research-afdeling van een multinational aan chips voor de nieuwste generatie mobiele telefoons. Daar merkte ik een duidelijk effect op mijn gezondheid van de elektromagnetische straling van zenders en elektronica. Ik nam kennis van de vele wetenschappelijke studies waarin biologische effecten worden aangetoond, zoals BioInitiative Report. Sindsdien werkt ik aan het gezonder en schoner maken van onze leefomgeving door het verminderen van kunstmatige elektromagnetische straling.

Ik ben dus heel blij dat de minister van Volkgsgezondheid met dit initiatief komt.

Vergeet echter niet dat de draadloze DECT-(huis)telefoon en WiFi-routers de sterkste 24-uursstralers zijn in je eigen huis. Deze kun je eenvoudig vervangen door stralingsarme versies. Zie:
http://www.jrschrader.nl/elektronica/stralingsarme-eco-dect-telefoons
http://www.jrschrader.nl/elektronica/stralingsarme-wifi-routers-jrs-eco-wifi

Wil M
11 jaren geleden
Antwoord aan  JR Schrader

Beste JR je vergeet de slimme meter ,tot nu toe zijn er een 5 tal in mijn omgeving geplaatst (flat 40 woningen),
mijn meter slaat nu al op tilt, hoe zal dit worden als iedereen die zender in huis heeft.