this is 40 1

De leeftijd van veertig bereiken kan een keerpunt betekenen in een mensenleven, hét moment om de balans op te maken. De Amerikaanse regisseur Judd Apatow heeft hier een komedie over gemaakt met een melancholische en soms behoorlijk pijnlijke ondertoon.

Pete (Paul Rudd) en Debbie (Leslie Mann) waren al te zien in een zijlijn van Knocked Up (2007) van Apatow. Ze zijn zeer welvarend, Pete met zijn onafhankelijke platenmaatschappij en Debbie met haar boetiek. Toch dreigen er grote financiële tegenslagen. Pete bevindt zich op de rand van een mid-life crisis terwijl Debbie voortdurend liegt over haar leeftijd. Beiden hebben teveel geheimen voor elkaar.

Hun ongenoegen komt aan het eind van de film pas echt tot uitbarsting op het verjaardagsfeestje van Pete. Apatow is een regisseur die er niet voor terugdeinst om onsympathieke personages voor het voetlicht te brengen. Dit, gekoppeld aan zijn onbarmhartige scherpe humor, levert verrassend oorspronkelijke en bijtende komedies op. De schijnbaar tergende blijmoedigheid van This is 40 verhult geenszins de donkere kanten van het leven.

Albert Brooks speelt een briljante rol als de grootvader van Pete. Als zestiger heeft hij met een jonge vrouw een drieling voortgebracht en teert op de beurs van zijn zoon. Ook de grootvader van Debbie, een afstandelijke chirurg, heeft jonge kinderen. Al deze familiaire complicaties, die vaak voor hilariteit zorgen, leveren een overvolle film op die eigenlijk te kort is om voldoende aandacht aan zijlijnen en nevenpersonages te geven.

this is 40 2

Een veel gehoorde kritiek is dat de films van Apatow eigenlijk te lang zijn. This is 40 duurt twee uur en dertien minuten, maar voelt desondanks te kort aan. Het biedt ons namelijk een rijk gestoffeerd beeld van de wijze waarop welvarende Amerikanen vandaag de dag leven. In menig recensie wordt de film gekenschetst als een satire over een verwende en verveelde familie, terwijl het een onthullende analyse betreft van welvaart die op drijfzand is gebouwd. Wanneer de echte rampspoed toeslaat zal deze familie niet direct in de goot belanden, maar toch…

Wat de film ook bijzonder maakt is de autobiografische lading. Leslie Mann als Debbie is de echtgenote van Apatow, en hun dochters spelen de dochters van het echtpaar in de film. Dat levert This is 40 het gevoel op van een homemovie. Het is een persoonlijke film van de regisseur, de onzekerheden van Pete weerspiegelen zijn eigen onzekerheden. Als regisseur en succesvolle producent van speelfilms en tv-series beseft hij maar al te goed dat het zomaar afgelopen kan zijn met zijn succes.

This is 40 heeft een merkwaardig optimistisch einde waarbij een zekere wrangheid naar voren komt. Apatow heeft het plan om een vervolg te maken op de film, met speciale aandacht voor de oudste dochter. Dat is een interessant vooruitzicht, omdat Apatow haarscherp de tijdgeest aan het persoonlijke in zijn films weet te verbinden. Zijn komedies zijn geen vrijblijvende komedies, de donkere ondertoon geeft ze een spannende lading.

Ulrik van Tongeren

This is 40 (Universal Pictures International, 2012)

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties