27

DEN HAAG – Justitie wil alle automobilisten middels digitale nummerplaatherkenning laten volgen. Stichting Privacy First bereidt juridische stappen voor.

Met een verregaand wetsvoorstel wil minister van Veiligheid en Justitie Opstelten de kentekens van alle auto’s door middel van cameratoezicht en Automatic Number Plate Recognition (nummerplaatherkenning, ANPR) vier weken opslaan voor opsporing en vervolging. Volgens de huidige regels dienen deze gegevens binnen 24 uur te worden gewist.

De voormalige ministers van Justitie (Hirsch Ballin) en Binnenlandse Zaken (Ter Horst) waren in 2010 van plan om een vergelijkbaar voorstel in te dienen met een bewaartermijn van tien dagen. Vervolgens verklaarde de Tweede Kamer dit onderwerp echter controversieel. Opstelten doet er met zijn huidige voorstel een paar schepjes bovenop.

Begin 2010 oordeelde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dat politiekorpsen zich niet aan de regels hielden door kentekens langer op te slaan dan wettelijk was toegestaan. Volgens het CBP dienen alle kentekens die niet verdacht zijn (zogenoemde ‘no-hits’) direct uit de databases te worden verwijderd. Opstelten gaat hier nu dus lijnrecht tegenin door ook de kentekens van niet-verdachte burgers vier weken op te slaan.

Stichting Privacy First beschouwt het wetsvoorstel van Opstelten als een bedreiging voor de maatschappij. “Iedere burger wordt door deze maatregel een potentiële verdachte. Je moet de overheid vertrouwen, maar die overheid wantrouwt zelf de burger”, aldus voorzitter Bas Filippini. “Het collectief monitoren van alle automobilisten voor opsporing en vervolging is volstrekt disproportioneel en daarmee onrechtmatig.”

Indien het parlement dit wetsvoorstel aanneemt zal Privacy First de Nederlandse Staat dagvaarden en de wet onverbindend laten verklaren wegens strijd met het recht op privacy. Indien nodig zullen Privacy First en individuele mede-eisers hiertoe doorprocederen tot aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

20 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
anton
11 jaren geleden

 
Wat maakt het uit. Via je mobieltje weten ze ook waar je bent en bent geweest.

Kees
11 jaren geleden
Antwoord aan  anton

Helemaal gelijk Anton.

Bommetje
11 jaren geleden

wat dacht je van je pinpas!

Bommetje
11 jaren geleden

wat dacht je van je pinpas

jt
11 jaren geleden

Ik herinner mij nog een rechtszaak tegen een taxibedrijf niet lang terug waarin wel degelijk oudere gegevens van genoemd cameratoezicht werden gebruikt. Kom nou, de gegevens worden nu ook al langer bewaart.

Alex
11 jaren geleden

Ik slaap er niet minder om. Als iedereen ècht weet wat er allemaal over de individu bekend is, dan kan dit je toch echt niet boeien. We hebben allang geen privacy meer. Je bent toch wel te vinden.

Paul
11 jaren geleden
Antwoord aan  Alex

Je hebt helemaal gelijk, maar dat maakt het nog niet legaal om het dan maar te doen.
Het is een policy om dit soort dingen telkens met kleine stapjes te doen en gas terug te nemen zodra te veel mensen er tegen protesteren. Maar zodra de massa weer reageert zoals jij dan komt er wel weer een beperking bovenop…

Adriaan.
11 jaren geleden

Op naar de geimplanteerde RFID-chip.

Ruud
11 jaren geleden

Het recht op privacy wordt beschreven in de grondwet. Maar aangezien technisch er interessante ontwikkelingen zijn om pro-actief op zoek te gaan naar ‘overtreders/misdadigers’ door middel van deze technieken, worden wetsvoorstellen gedaan die op zijn minst de grenzen opzoeken van het recht op privacy. Indien de Tweede Kamer al instemt met zo’n wetsvoorstel, dan zal de Eerste Kamer (dat is in ieder geval hun plicht) moeten controleren of het wetsvoorstel niet tegen bestaande wetten in gaat. Als dit het geval is, zal de Eerste Kamer het wetsvoorstel alsnog moeten afkeuren.
De kans dat dit wetsvoorstel er doorheen komt, lijkt me klein. Desalniettemin is de bewaarplicht voor ISP’s (het bewaren van bezochte websites e.d. door Internet Service Providers) ook ooit goedgekeurd.
Ben benieuwd hoe het zal uitpakken. In ieder geval wel mooi dat er organisaties zijn die dit niet zomaar zullen accepteren.
 

Peter
11 jaren geleden

dat is wel lachen: een procedure tegen de Staat om de wet ongeldig te laten verklaren. laat zo’n procedure nu niet bestaan. de volksvertegenwoordiging maakt de wet. ook als je het er niet mee eens bent dus.

Bassie de terrorist
11 jaren geleden

1ach en dat is waarom ik niet meer dat euro-dictatuurtje woon..
 
Geen privacy, geen rechten (alleen plichten) en om af te toppen is het er stelselmatig Kut-weer.
 
Doeiii NEderland, thnx for reminding me why i went to live in a sunny place , with freedom!

Jo
11 jaren geleden

 
Privacy schending, wat een lachertje, wij hebben al jaren geen privacy meer. Wat is er op tegen als hier mee het kaf van het koren gescheiden kan worden?bv. om onverzekerde, omgekatte en gekloonde autos opsporen? Dit systeem moet dan wel goed gebruikt worden. Privacy ? wij moeten van alles en iedereen op internet de cookies accepteren waardoor particulieren ons surf gedrag kunnen volgen, nou dat noem ik nu nog eens privacy bescherming.   
 

Tramplus
11 jaren geleden

Op de fiets is zoiets onmogelijk. Zodra je de dealer van de automaffia hebt verlaten ben je een crimineel. Mobiele telefoon? Die staat uit tot ik ‘m nodig heb.

EOD
11 jaren geleden

@Bommetje Kunnen ze nu al je pinpas volgen als je in je auto zit? Techniek staat toch echt voor niets! LOL.

Rob
11 jaren geleden

Burgers kunnen klagen wat ze willen, politici doen lekker toch wat ze zelf willen.
Nu zal ik slechts 1 voorbeeld noemen ipv een halve dag bezig zijn met typen: Referendum over de EU grondwet in 2005.
61,5% van de Nederlandse bevolking stemde TEGEN (dus: NEE!) maar tóch drukten politici het door.
Wat men in Den Haag in de kop heeft móet en zál kosten wat het kost doorgedrukt worden.
De wens van de burger is totaal niet belangrijk, Nederland is een SCHIJNdemocratie.
 

Anoniem
11 jaren geleden

Duurt niet lang meer dan komt men kijken wat je eet.
Als het lekker is eten ze mee.

Bas van stapelberg
11 jaren geleden

Ja we kiezen zelf iedere 4 jaar weer de verkeerden. Vooral D’66 valt op dit gebied enorm door de mand.

Alexander
11 jaren geleden

Zegt weer genoeg waar de focus ligt vd regering.. Het langer opslaan van gegevens kost ook miljoenen en dat alleen om je eigen mensen te bespioneren en te volgen.. langzaam worden we weer een nsb staat, waar afluisteren, kliklijnen, camera’s de dienst uitmaken.. Vind het heel eng om eerlijk te zijn..
vingerafdrukken op ID, vegeet niet wat verkeerde handen met deze info kan, persoonlijk zie ik onze regering incluis koningshuis als een criminele organisatie die niets anders doet dan orders vanuit Brussel doorvoerAlden de bevolking toe onderdrukken met belasting, parkeergeld, overal moet voor worden betaald.. Kom op mensen(slaven) .. Dit vinden jullie normaal?

Bezemdezem
11 jaren geleden

Aangezien justitie van plan is respectloos misbruik te maken van ANPR wordt het tijd dat die camera’s permanent verdwijnen.

Ik wordt misselijk van de stapje-voor-stapje tactiek van justitie waar critici als ik keer op keer zich stevig tegen moeten verzetten. En ze blijven het proberen.

Kunnen politici die herhaaldelijk respectloze wetgeving voorstellen niet gewoon opdonderen? Wie vertegenwoordigen zij immers nog?!

Anoniem
11 jaren geleden

We moeten met z’n allen de overheid terug gaan saboteren. Te beginnen bij de ambtenaren welke contraproductief moeten worden; dus de overheid van binnen uit gaan saboteren. Daarna moet de gewone burger alle overheids infrastructuur stelselmatig en zonder aanziens des persoons gaan vernietigen. Mensen welke dat willen tegen hoden dienen consequent en zonder aanziens des persoons omgelegt te gaan worden want dat zijn de ware dictators welke de bevolking onder drukken.