28

DEN HAAG – Minister Blok (Wonen) heeft volgens de SP informatie achtergehouden tijdens het Kamerdebat over de inkomensafhankelijke huurverhogingen.

Blok zou een rapport uit 2011 hebben verzwegen van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE) over de effecten van de huurverhogingen. Uit dat onderzoek blijkt dat hogere huren een dalende vraag van bijna 10 procent veroorzaken, terwijl het aanbod toeneemt. ‘Minister Blok ontkende deze conclusie in het debat, terwijl het rapport nota bene betaald is door zijn eigen ministerie’, aldus Paul Jansen.

‘Indien de vraag naar huurwoningen afneemt, verliest de bouwsector twee tot tien jaar woningbouwproductie in een tijd waarin de bouw sowieso al op z’n gat ligt’, schrijft Jansen op zijn blog. ‘Mensen verhuizen niet als de huur van een nieuw huis zoveel stijgt. Dat heeft grote gevolgen voor de werkloosheid onder bouwvakkers en de directe en indirecte inkomsten uit de bouw.’

Een maand geleden moesten staatssecretaris Mansveld en minister Schulz hun excuses aanbieden omdat zij een rapport met slecht nieuws de Kamerleden hadden onthouden. Jansen: ‘Nu gebeurt precies hetzelfde. De conclusies uit het rapport komen de minister niet goed uit en worden verzwegen. De Kamer kan op deze manier de regering niet controleren. Het kabinet verliest op deze manier wel heel snel haar geloofwaardigheid.’

FNV Bouw, Woonbond, de Taskforce CO2-reductie in de bouw en Aedes hebben in een brandbrief de leden van de Eerste Kamer gevraagd de verhuurdersheffing af te wijzen. De opstellers pleiten voor een grondige doorrekening van de korte en middellange termijneffecten van het woonakkoord en van alternatieven. De Eerste Kamer vergadert vandaag over het omstreden akkoord.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter Kuiper
11 jaren geleden

Wat is de verborgen agenda waardoor dit kabinet iedere keer weer besluiten neemt die averechts werken op een economisch herstel?

8 jaren geleden

Dat is zeker leuk, om die resultaten bij elaakr te zien. En leuk ook dat de blokken dankzij de stoffen er allemaal weer heel anders uitzien. Je zou er zo al een hele mooie quilt van kunnen maken ;o)