Lukasz Ciszak

De Poolse experimentele gitarist Lukasz Ciszak vermengd gitaarspel met field-recordings. Sinds 2004 geeft hij over het algemeen zijn muziek uit op zijn eigen label sqrt. Het album FL/DC daarentegen is uitgebracht door het onafhankelijke Poolse netlabel Few Quiet People. In tegenstelling tot veel andere netlabels brengen zij zeer gericht muziek uit en beschikken niet over een grote catalogus van muzikanten en uitgaves.

Tijdens zijn reizen naar de Verenigde Staten verbaasde Ciszak zich over de religieuze benadering van de Noord-Amerikanen. Op televisiestations waren vooral evangeliserende dominees te zien. Dit, in combinatie met de berichtgeving rondom de kernramp in Fukushima, wekte bij Ciszak het gevoel op dat het einde der tijden nabij was. FL/DL begint met kalm tokkelende gitaarpartijen en wat gepraat op de achtergrond. De rustige sfeer zit er goed in, maar verandert na verloop van tijd in zoekende reeksen van tonen en lagen.

Van rust naar onrust en vice versa. In die zin is FL/DC een prachtige muzikale verbeelding van zijn reizen en ontdekkingen die Ciszak heeft gedaan in de Verenigde Staten. De kracht van de muziek zit met name in de langzame verandering van sfeer en intensiteit. Wanneer de sfeer snel zou omslaan na een opzwepende preek van een predikant, zou dat minder effectief zijn. De dreiging van een naderend onheil weet Ciszak in die zin goed te verbeelden.

Jan Kees Helms

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties