01

NEW YORK – Een Amerikaanse rechter heeft de acties van milieuorganisatie Sea Shepherd veroordeeld als ‘piraterij’. De zeehelden vechten de uitspraak aan.

Walvisvangst is internationaal verboden, maar Japan maakt jaarlijks gebruik van een achterdeurtje dat de jacht wegens wetenschappelijke doeleinden toestaat. De gevangen walvissen worden echter verwerkt en het vlees komt op de Japanse markt terecht. Sea Shepherd probeert de walvisjagers te hinderen door zich tussen schepen te manoeuvreren en gaat daarbij soms harde confrontaties aan.

Reden genoeg voor een Amerikaans Hof van Beroep om de activiteiten van de milieuorganisatie als piraterij te bestempelen. “Er is geen houten been of een ooglapje nodig”, schrijft de rechter. “Als je schepen ramt, zuurbommen gooit en touwen in het water sleept om scheepsschroeven en roeren te beschadigen, rook- en flitsbommen gebruikt en lasers richt op andere schepen, ben je zonder twijfel een piraat, hoe hoogdravend je je doelstellingen ook inschat.”

Sea Shepherd voert aan dat Australië alle walvisvangst verboden heeft in de territoriale wateren en dat de organisatie als enige die wet probeert af te dwingen. Maar het is volgens de rechter aan Australië, niet aan Sea Shepherd om Australische vonnissen af te dwingen. De uitspraak is opvallend omdat een lagere rechter tot precies de tegenovergestelde conclusie kwam. Hij oordeelde dat Sea Shepherd de acties voert in het algemeen belang.

De organisatie wijst erop dat ze niet van piraterij beschuldigd kan worden, omdat ze met haar acties geen persoonlijk gewin nastreeft en er geen geweld gebruikt wordt. “Het zijn de walvisjagers die de echte piraten zijn in dit scenario – piraten van hebzucht en moord”, meldt de organisatie op hun website. Sea Shepherd, onlangs weer volop in strijd met Japanse walvisjagers die daarop de jacht noodgedwongen vroegtijdig hebben beëindigd, gaat in beroep tegen de uitspraak.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties