06
Muurschildering in Lissabon waarmee wordt opgeroepen om op 2 maart deel te nemen aan de demonstratie

LISSABON – In Portugal hebben zaterdag zo’n anderhalf miljoen mensen gedemonstreerd tegen de bezuinigingen. De betogers gingen in ruim dertig steden de straat op en eisen dat de regering opstapt.

De grootste betoging vond zaterdag in de namiddag plaats in Lissabon, waar een half miljoen mensen aan deelnam. Demonstranten droegen spandoeken en borden met teksten als ‘Verkiezingen nu!’ en ‘Trojka en de regering naar de hel’. Tot het landelijke protest was opgeroepen via internet door de burgerbeweging ‘Dat de trojka mag doodvallen’. De actie, waar geen politieke partijen een deelnamen, werd gesteund door de grootste vakbond CGTP en de centrum-linkse oppositiepartij PS.

Het protest viel samen met een kwartaalbezoek van de trojka (IMF, Europese Centrale Bank en Brussel). Zij legt Portugal sinds 2011 een pakket ingrijpende bezuinigingen en hervormingen op in ruil voor 78 miljard euro aan noodleningen. Maar dit jaar krimpt de Portugese economie naar verwachting met 2 procent – veel harder dan aanvankelijk werd verwacht. De werkloosheid is opgelopen tot boven de 17 procent.

De maatschappelijke onvrede over de trojka-aanpak broeit al langer. In september vorig jaar gingen honderdduizenden burgers de straat op. De centrum-rechtse premier Pedro Passos Coelho en zijn ministers worden bijna dagelijks door activisten opgewacht. Vorige week, tijdens een bezoek aan universiteit, droegen betogers daarbij een konijn aan een strop. (Coelho is ‘konijn’ in het Portugees.)

Na een oproep van de Associação de Combate à Precariedade (Vereniging voor de Strijd tegen de Precariteit) en Precários Inflexíveis (Onbuigbare Precairen) duiken er in Portugal overal in het land politieke muurschilderingen op. De Portugese jongeren geven zo uiting aan hun verontwaardiging over de groeiende werkloosheid, de stijgende belastingen en de dalende lonen, pensioenen en ontslagvergoedingen.

 

Door ravage

Abonneer
Laat het weten als er

*

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties